Kortisonbehandling av Vestibularisneurit

Inre_hoerselgangen_Yrselcenter

Bilden visar skallens bas med den inre hörselgången och platsen för innerörat. H=hörselorganet B=Balansorganet Foto: Yrselcenter Stockholm

Kortisonbehandling av Vestibularisneurit

2017 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar.

”Virus på balansnerven” är ett tillstånd där det ena örats balansnerv inflammeras och svullnar. Tillståndet tros uppkomma p g a av en reaktivering av ett sovande herpes virus som redan sedan tidigare funnits i nervsystemets omkopplingsstationer s k nervganglier. Eller så beror tillståndet på en nyinfektion med ett förkylningsvirus.

Viruset angriper nervvävnaden och påverkar dess förmåga att leda balansorganets nervimpulser till hjärnan. Det leder till en delvis eller till en fullständig blockad av nervimpulser.

Vid de flesta svenska sjukhus behandlas Vestibularisneurit numera med kortison. Det kan ske via en första injektion med kortison intravenöst som sedan följs upp med en tablettkur. Eller enbart via en kur kortisontabletter. Behandlingen ska ges så tidigt som möjligt.

I vissa fall är det inte lämpligt att behandla med kortison. T e x kan patienter med diabetes få försämrade sockervärden av kortisonbehandling.

Flera gynnsamma effekter

  • Kortison har en avsvällande effekt. Balansnervens förlopp från balansorganet till hjärnans stam går delvis genom en trång benig kanal. En kortisonbehandling tros skydda mot en permanent skada genom att en uppsvullen nerv skulle klämmas sönder i den trånga kanalen.
  • Kortison är ett stresshormon som tros ha viktiga funktioner för att ”väcka” hjärnan vid tillstånd av plötsliga skeva signalflöden och förbereda för en snabb omställningsprocess.
  • Kortison dämpar det kraftiga illamåendet som ofta uppkommer vid Vestibularisneurit.

Kortisonbehandling av akut yrsel

 

Doseringsschema för kortisontabletter vid akut vestibularisneurit.

2017 Mikael Karlberg läkare spec ÖNH sjukdomar. Docent

Kortisonbehandlingen ska inledas så snart som möjligt, helst inom ett dygn efter insjuknandet. Behandlingen används bara efter diagnos och konsultation hos läkare

Dag

Datum

Tablett Prednisolon 5mg

1

10 tabletter på morgonen

2

10 tabletter på morgonen

3

10 tabletter på morgonen

4

10 tabletter på morgonen

5

10 tabletter på morgonen

6

8 tabletter på morgonen

7

6 tabletter på morgonen

8

4 tabletter på morgonen

9

2 tabletter på morgonen

10

1 tablett på morgonen

 

Mikael Karlberg och Måns MagnussonKortisonbehandling av akut vestibularisneurit

minskar vårdtiden och gynnar utläkningen Mer info