Fobisk yrsel

Patientfall 9. Spänningsyrsel / Fobisk yrsel

2017 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och balansrubbningar spec. ÖNH-sjukdomar

killemebrillor

Per är en framgångsrik försäljningschef med höga krav på sig själv. Det går bra på jobbet men han har allt mindre tid för sig själv. Per har tidigare aldrig haft problem med sin hälsa och han är van att ha kontroll både över sitt eget liv och över sin närmaste omgivning.

Sedan flera år tillbaka har hans nattsömn varit dålig, på sista tiden särskilt dålig. Han har svårt att somna in på kvällen och vaknar dessutom flera gånger under natten. Han har ofta en måttlig och varierande huvudvärk över pannan, den känns som en trång mössa. Huvudvärken ökar fram på dagen och ökar vid stress.

Per har remitterats till yrselmottagningen p g a en diffus känsla av ostadighet under de senaste månaderna. Inte så att det snurrar runt omkring honom, snarare upplever han att det gungar eller snurrar inom honom själv. Han känner sig som berusad när han går. Men hans omgivning har aldrig kommenterat att han går ostadigt. Ibland har han ett behov av att ta stöd mot föremål i omgivningen.

Helt bra från sin yrsel är han nästan aldrig. Men under den första timmen på morgonen kan han ofta vara så besvärsfri att han det känns som att yrseln äntligen ska börja upphöra. Men fram mot lunch och på eftermiddagen och när han utsätts för stress återkommer den diffusa yrselkänslan tydligt igen. Även minne och koncentrationsförmåga har börjat svika honom till och från.

Han brukar jogga 5 km två gånger i veckan, tränar styrketräning och spelar squash på helgerna. Just i samband med dessa aktiviteter upplever han att besvären är helt borta. Han har också märkt att han mår bättre när han druckit ett eller två glas vin.

Han har inte upplevt svår huvudvärk, märkt några ensidiga hörselfenomen, förlamningar eller känselstörningar i kroppen.

Den sista tiden har Per känt sig alltmer desperat över att yrseln aldrig verkar vilja avta. Hans utredningsresa började hos husläkaren som tog EKG och en mängd olika blodprover. Han har varit hos en specialistläkare i neurologi och genomgått olika neurologiska tester och även en röntgen av hjärnan. En infektionsläkare utredde honom med fästingprover och tog prover på hans ryggmärgsvätska. Dessutom har han undersökts av en öronläkare och en hjärtläkare. Alla undersökningar har varit normala och alla de läkare han träffat säger att prover och resultat är hur bra som helst. Per känner en allt större oro inför att ingen hittar något fel på honom.

Nu står hans sista hopp till att undersökningarna på Yrselcenters laboratorium ska kunna peka ut en orsak till hans långdragna besvär. Och att en behandling äntligen ska göra honom normal igen.

 

Patientfall 10. Fobisk yrsel

Magnus 31 år, arbetar med marknadsföring på ett stort företag. Han är en noggrann och ansvarstagande person och har tidigare tränat på gym och med löpträning dagligen. Både hans far, mor och en farbror har behandlats för depressioner.

I övre tonåren upplevde han nedstämdhet, allt kändes hopplöst och han behandlades då framgångsrikt med läkemedel mot depression. Det hade god effekt och sedan dess har han känt sig psykiskt helt återställd.

Han remitteras till Yrselcenter eftersom han sedan ett år upplever yrsel varje dag och återkommande attacker av påtaglig ostadighet. Attackerna kan vara några minuter till flera timmar. Det känns som att han plötsligt ska falla eller svimma. Men det har hittills aldrig hänt. Känslan att falla kan överraska honom flera gånger varje dag. Den uppkommer oftast när han promenerar eller står upp. Men häromveckan fick han samma plötsliga känsla när han satt ned under ett jobbmöte. Helst vill han då gå undan och lägga sig ned. När han ligger ner är han alltid besvärsfri.

Han får dagligen använda en stor del av sin koncentration för att klara av att stå upp att hålla balansen. De första timarna efter uppvaknandet brukar han vara besvärsfri. Yrseln är oftast mest påtaglig mellan kl 10-17 och brukar avta under kvällarna. Allra mest ouhärdligt kan det vara när han ska stå helt stilla t e x stå i kö i företagets lunchrestaurang. Symtomen förvärras av vistelser på stora ytor, när han befinner sig i folksamlingar eller i köpcentra. Om han tar ett glas öl eller vin minskar symtomen oftast men istället ökar yrseln dagen efter alkoholintag. Han har börjat undvika sociala aktiviteter och han känner sig alltmer begränsad av sina dagliga balansbesvär. Han har helt slutat träna och oroar sig för att han kan ha en växande tumör i huvudet.