Kristallsjuka i mellersta båggången

Patientfall 3. Kristallsjuka p g a partiklar i mellersta båggången efter vestibularisneurit

2016 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar

Yrselcenter_Vestibularisneurit_ovregrenenGodartad lägesyrsel Kristallsjuka p g a lösa partiklar i mellersta båggången
Robert är 28 år. För 4 år sedan insjuknande han med ”virus på balansnerven” på vänster sida. Utredningen då visade att han drabbats av en skada i den övre balansnerven. Nerven skickar b l a signaler från det vänstra balansorganets hinnsäckar. Sedan dess har han inte haft några besvär av yrsel.

En lördagmorgon vid 8-tiden ligger han under sin bil för att meka. I samband med en huvudrörelse åt sidan uppkommer plötsligt en yrselkänsla. När han reser sig upp upplever han plötsligt att världen omkring snurrar våldsamt. Det hela sitter i under minst en halv minut. Han kräks en gång men kan sedan krypande lämna garaget och ta sig in till huset där han bor.

Alla huvudrörelser känns mycket otrevliga och vid flera tillfällen på väg mot sängen återfår han liknande yrselattacker i minst trettio sekunder. Det är svårt att fokusera blicken. Om han ligger blickstilla med huvudet rakt på kudden känns det relativt bra. Men huvudrörelser åt både höger och åt vänster utlöser att väggarna börjar rotera runt honom.

Han känner sig kallsvettig och fortsätter att kräkas flera gånger. Vid lunchtid hämtas han av en ambulans. Först när han får ett stolpiller mot illamående på sjukhuset dämpas hans intensiva illamående. Han försöker ligga så blickstilla han kan på undersökningsbritsen.

En jourläkare på akutmottagningen undersöker honom kort och förklarar att han drabbats av ”virus på balansnerven” igen. Han läggs in på intagningsavdelningen för dropp och för observation. På eftermiddagen dyker en öron-näsa-hals-läkare upp. Han kan utlösa yrsel genom att vrida hans huvud åt sidorna men inser att yrseln upphör så fort huvudet vrids till vissa lägen. Efter några provokationer bestämmer sig öronläkaren för att hans besvär inte beror på virus utan att det beror på lösa partiklar i hans vänstra mellersta båggång. Han utför en Barbeque-manöver tre gånger i rad. Sedan är den dramatiska yrseln botat och Robert kan kopplas loss från droppet. Han åker hem en timme senare.

Kommentar

Vestibularisneurit den nästvanligaste orsaken till yrsel. Oftast insjuknar man bara en gång per livstid. Godartad lägesyrsel är ett mycket vanligt tillstånd efter genomgången vestibularisneurit. Men insjuknandet kan inträffa flera år efter neuriten.

Sekundära insjuknanden med kristallsjuka drabbar framför dem med vestibularisneurit typ 1 övre nervgrensskada.

Hjärnan viktar informationen från de mellersta båggångarna mer än från de bakre. Därför är det vanligare att bli riktigt sjuk av lösa partiklar i mellersta båggången.

Eftersom tillståndet medför ögonrörelser nystagmus i horisontell ledd kan tillståndet ibland förväxlas med virus på balansnerven som ger liknande nystagmusfynd. När man väl diagnostiserat vilket öra som är det sjuka brukar det vara lätt behandla tillståndet.

Inför eventuella framtida återfall av denna yrseltyp har han också lärt sig att göra en egenbehandling.