VHIT Videoheadimpulsetest -exempel på modern yrselutredning

 

VHIThoenormal_YrselcenterNormalt balansorgan: huvudrörelser (röda kurvor) och ögonrörelser (gröna kurvor) följs åt till 90-100%.
 

2016 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar

Ny teknik gör det mycket lättare att förstå människor med upplevelsen yrsel. VHIT Videoimpulsetest är en undersökning som kan påvisa vanliga orsaker till yrsel inom några minuter.

Skeva balansimpulserPatientfall: Mona undersöks på Yrselcenter eftersom hon sedan några månader upplever en känsla av ostadighet och en eftersläpnings-känsla vid alla slags huvudrörelser. Det känns som huvudet låg i en glasburk och inte riktigt hänger med. Synskärpan kan kännas påverkad när hon rör sitt huvud.

Så här beskriver hon känslan i samband med huvudrörelser.

 

VHIT är en ny mätteknik för balansimpulser och kan snabbt kartlägga Monas upplevelse.. Utrustningen består en kamera som filmar ögonrörelser, ett mätinstrument som mäter huvudrörelser och en dator som kan jämföra hastigheten mellan dessa två rörelser. Hos en person med normala balansorgan följs huvud- och ögonrörelser alltid åt. Förhållandet mellan dessa rörelser ska normalt vara 90-100%.

På yrselmottagningen får Mona sitta i en undersökningsstol och fokusera blicken mot en lysande punkt framför sig. Samtidigt rör undersökaren Monas huvud åt olika håll med små korta snabba rörelser. Undersökningen tar bara fem minuter och är inte obehaglig. Efteråt analyseras registreringen: Vid huvudrörelser åt vänster följer ögonrörelserna med huvudrörelserna, precis som de ska. Men vid huvudrörelser åt höger kan störningar i ögonens rörelsemönster konstateras.

 

VHITsjukhoe_yrselcenter

Skadat balansorgan: huvudrörelser (röda kurvor) och ögonrörelser (gröna kurvor) följs inte åt.

←Registreringen visar tjugo videofilmade huvudrörelser åt höger (röda kurvor) och ögonrörelserna (gröna kurvor) vid dessa huvudrörelser. Normalt skulle kurvorna följas åt. Men i Monas fall släpar ögonens rörelser alltid efter huvudrörelserna. Dessutom gör Monas ögon omedvetet onormala rörelser under och efter huvudrörelserna. Dessa ögonrörelser kallas saccader och framkommer tydligt i registreringen.

 

Saccader är blixtsnabba ögonrörelser. De uppstår när hjärnan försöker kompensera för de frånvarande signalerna från det skadade balansorganet. Saccader kan inte uppfattas av ett mänskligt öga. Men genom att videofilma dem med en höghastighets-kamera kan de påvisas och därmed kan störningar i balanssystemet avslöjas.

Ensidigt bortfall "vestibularisneurit"

Orsaken till Monas symtom kunde fastställas med undersökningens hjälp. Symtomen berodde på en skada i höger balansorgan. Hon hade under de senaste månaderna successivt tappat 70% av funktionen i sitt högra balansorgan. Man skulle kunna jämföra tillståndet med att flyga ett två-motorigt flygplan med bara en motor. Inte så konstigt att Mona upplevde yrsel och ostadighet.

Med noggrann information och med särskild träning av huvud- och ögonrörelser kunde Mona lära sig leva med skadan i höger balansorgan. Idag är hon så gott som besvärsfri.

 

 

VHIT är den senaste tekniken för att kunna diagnostisera vanliga skador i balansorganen. Och för att kunna följa läkningsförloppet. Mer information om VHIT finns här.God_kompensation_VHIT_Yrselcenter