2021 Karl Nordfalk leg läkare spec. ÖNH- sjukdomar Nordfalk Svimmelhetscenter Oslo
Behandling av kristallsjuka med TRV-stol
TRV-stolen uppfanns 2013 av dr Thomas Richard-Vitton, Frankrike och kan användas både för diagnostik och behandling av olika varianter av ”Kristallsjuka” Godartad lägesyrsel.
Kristallsjuka kan i de flesta fall behandlas med olika manövrar enligt Epley, Semont, Barbecue och Deep Head Hanging Maneuver. Om de vanliga behandlingarna inte ger tillfredsställande resultat, brukar jag till att börja med behandla med vibration av det sjuka örat för att få partiklarna att röra sig.
Även om behandlingarna utförts på optimalt sätt så finns det patienter som inte förbättras av konventionell behandling. Det gäller framförallt när kristallerna fastnat på känselsprötet i den horisontella båggången, så kallad cupulolithiasis. Även stelhet eller smärtor i nacken kan vara ett hinder för att kunna genomföra en optimala konventionella behandlingsmanövrar.
TRV-stolens medicinska bakgrund
Kristallsjuka är oftast lätt att behandla med reponeringsmanövrar. De lösa kristallerna rör sig oftast obehindrat mot båggångens utgång under manövern.
Uppfinnaren av TRV-stolen menar att de lösa kristallerna oftast har en liten massa eller är små till storleken. Detta medför att de flyttar sig långsamt eller inte alls om man utför manövrarna på en vanlig brits. Genom att utöver repositionsmanövern lägga till accelerationsenergi, så kallade shocker, så skapas vibrationer som förbättrar kristallerna återflöde till hinnsäcken. Detta är teorin som ligger bakom TRV-stolens utformning.
Nya behandlingsmöjligheter med TRV stolen
Med hjälp av TRV-stolen kan flera patienter än tidigare undersökas noggrant för lägesreleterad yrsel. Det är också möjligt att utföra flera nya behandlingar:
- Den bakre båggången är ofta enkel att behandla med konventionellt Epleys manöver. Om konventionell Epleys manöver inte förbättrar kan TRV stolen erbjuda en snabb variant av Semonts manöver. Det har ofta en omedelbart botande effekt.
- Den horisontella båggången kan vara svårare att behandla. Vanligen används Barbecue eller Gufonis manövrar. Här kan TRV-stolen vara till hjälp genom att kunna utföra en ny typ av vibrationer tillsammans med behandlingen. Om kristallerna sitter fast i den horisontella båggången är det också möjligt att rotera TRV-stolen mycket snabbt. Variationer i rotationshastigheten kan hjälpa till att lossa kristallerna.
- I de fall när lösa partiklar har satt sig fast i den horisontella båggången kan behandlingen med TRV-stol möjliggöra mycket stora accelerationskrafter i den drabbade båggången. Detta löser snabbt det mekaniska hindret i båggången. Med TRV stol kan accelerationskrafter anpassas till många olika varianter av kristallsjuka.
- Det är sällsynt med krisatllsjuka i den främre båggången, men det kan ge mycket besvärande symtom. Den främre båggången behandlas konventionellt med Deep Head Hanging Manuever. Med TRV-stolen är det möjligt att låta patienten hänga upp-och-ner i det drabbade båggångsplanet en stund, det ger oftast en snabb behandlingseffekt.
Hur känns det att sitta i och bli undersökt i TRV-stolen?
Det är inte särskilt obehagligt att bli undersökt i TRV-stolen. Stolen som används är en bekväm fransk designstol och bältet har samma utformning som i en rally-bil. Det tar ungefär 2 minuter att bli fastspänd i stolen, men bara några sekunder att lösgöra bältena.
Under testningen så roteras stolen en del gånger i liggande, från sida till sida. I några tillfällen måste man också lägga stolen bakåt, med kroppens övre del mot golvet och fötterna uppåt.
I denna test-positionen tippas stolen 45 grader bakåt. Många upplever det då som om att man står helt upp och ner. Bältena håller en fint i position utan att man hjälper till.
Om man har anlag för klaustrofobi kan man uppleva undersökningen obehaglig. Det beror troligtvis på att man har ljustäta undersökningsglasögon Videonystagmoskopi som gör att man inte ser någonting under undersökningen. Men det går alltid att säga till undersökaren om man upplever starkt obehag och undersökningen kan då avbrytas omedelbart.
Det är inte möjligt att bli undersökt i TRV-stol om man är gravid eller väger för mycket för stolen. De viktigaste säkerhetsanordningarna tål mycket hög vikt, men de olika stolarna har olik specialutrustning som tål olika mycket vikt. Viktkraven varierar därför från stol till stol beroende på utformning. På vår stol i Oslo är viktkravet 110 kg, men det finns andra stolar som tål högre vikt,
Forskning om behandling med TRV stolar
West och kollegor följde upp journalrapporter från 150 patienter som hade blivit behandlade i TRV-stol. 91.7–100 % av patienterna upplevde en förbättring i symptombilden efter 1-3 behandlingar.
GLY i den horisontella båggången och flerkanals-GLY var svårast att behandla.
Vetenskapliga referenser
West N, Hansen S, Møller MN, Bloch SL, Klokker M. Repositioning chairs in benign paroxysmal positional vertigo: implications and clinical outcome.Eur Arch Otorhinolaryngol. 2016 Mar;273(3):573-80
Yacovino DA , Hain TC, Gualtieri F. (2009) New therapeutic maneuver for anterior canal benign paroxysmal positional vertigo. J Neurol. Jun 18
Richard-Vitton T, Viirre E. Unsteadiness and drunkenness sensations as a new sub-type of BPPV.
Rev Laryngol Otol Rhinol (Bord). 2011;132(2):75-80.
Appiani GC, Catania G, Gagliardi M. A liberatory maneuver for the treatment of horizontal canal paroxysmal positional vertigo. Otology and Neurotology 22:66-69, 2001
Appiani G, Catania G, Gagliari M, Cuiuli G. Repositioning maneuver for the treatment of the apogeotropic variant of horizontal canal benign paroxysmal positional vertigo.
Otology and Neurootology