2024 Mikael Karlberg leg läkare spec ÖNH-sjukdomar docent, överläkare Yrselcenter Skåne
Om man läser om Menieres sjukdom på olika websidor eller tar del av konversationerna på olika chattfora får man lätt uppfattningen att Menieres sjukdom är ett helt handikappande, kroniskt tillstånd och att det inte finns någon behandling.
Detta är fel! De flesta patienter med Meniere har, som tur är, en ganska lugn sjukdom med måttliga hörselsymtom och glesa attacker och på sikt brukar sjukdomen av sig själv bli bättre.
Sannolikt finns det många olika underliggande orsaker till Menieres sjukdom och då krävs det kanske många olika behandlingar. Det gäller för Dig att hitta en läkare med rätt kunskaper och som Du känner förtroende för. Få läkare, annat än ÖNH-läkare, har mer än mycket begränsade kunskaper om Menieres sjukdom. Tyvärr är inte ens de flesta ÖNH-läkare särskilt intresserade eller uppdaterade vad det gäller diagnostik och behandling av Menieres sjukdom.
När jag träffar en patient med Menieres sjukdom för första gången är alltid mina viktigaste budskap: 1-”Om yrselattackerna blir för hemska och kommer för ofta har vi vetenskapliga bevis för att vi har behandling som kan göra Dig fri från attackerna!”
2- ”Tyvärr har vi inget vetenskapligt stöd för att någonting vi hittar på kan påverka Din hörselnedsättning eller tinnitus!”
3- Mitt tredje budskap är: ”Avsaknaden av vetenskapligt stöd hindrar mig inte från pröva olika behandlingar! Jag är Din doktor och tar hand om Dig tills vi hittar rätt behandling för just Dig!”
Vad kan Du göra?
Minska Din skadliga stress
Precis som vid migrän så är Meniereattacker ofta kopplade till stress. Sannolikt är det olika stresshormoner som påverkar innerörats vätskebalans och försämrar Menieresjukdomen. Det finns idag många olika metoder för stresshantering, t ex kognitiv beteendeterapi, mindfulness m m. Du kan få tillgång till sådan behandling via Din vårdcentral eller företagshälsovård. Inte sällan utlöser Menieres sjukdom en sekundär ångest- eller depressionssjukdom. Då måste dessa sjukdomar också behandlas, t ex med serotoninmodulerande mediciner och kognitiv beteendeterapi, för att Menieresjukdomen ska lugna ner sig.
Minska Ditt intag av salt
Vi äter alldeles för mycket salt (natriumklorid). Natrium binder vatten i kroppen och bidrar bl a till utvecklingen av högt blodtryck. Sannolikt kan detta också bidra till innerörats endolymfatiska hydrops (”uttänjning av endolymfatiska rummet”), som regelmässigt iakttas vid säkerställd Menieres sjukdom.
Om man vill hålla en diet med lågt saltinnehåll ska man äta maximalt 1-2 g salt per dygn. Det ställer stora krav på Dig! Du kan inte äta någon restaurangmat, inga halvfabrikat, inga kryddblandningar, inget bröd (om Du inte bakar det själv utan salt), ingen ost etc etc! Eftersom det inte finns några vetenskapliga studier som bevisar att en natriumfattig diet hjälper mot Menieres sjukdom, vill jag inte att Du ändrar Ditt liv så drastiskt. Men Du kan kanske undvika uppenbart natriumrika livsmedel, f f a under perioder när Din Menieresjukdom är aktiv.
Via den här webbplats finner Du en bestämning av natriuminnehållet i mängder av svenska livsmedel. Och kan själv räkna ut hur mycket natrium Du får i Dig. mer info
Råden att undvika kaffe, alkohol och starkt kryddad mat vid Menieres sjukdom har ingen som helst evidens. Har man migränyrsel ska man naturligtvis undvika det som utlöser migränattacker, t ex starka ostar, rödvin eller mörk choklad. Men det är bara Du som kan avgöra vad Du mår dåligt av! Jag ska inte inskränka Ditt liv eller be Dig ta bort de ting som, om Du uppskattar dem, bidrar till Din livskvalitet!
Ha god sömn
En god sömn är nödvändig för livskvalitet och hälsa. Skadlig stress, ångest och depression påverkar sömnkvaliteten och måste undvikas eller behandlas. Kortverkande sömntabletter t ex Zopiklon (Imovane) kan användas korta perioder men löser inte problemet på sikt. Risk för beroendeutveckling finns vid långvarig användning. Långverkande sömnmedel som Propavan, Atarax eller den äldre antidepressiva medicinen Saroten är bättre för långvarig användning och har inte samma risk för beroendeutveckling. Via Din husläkare kan Du få hjälp eller remiss till ”sömnskola”.
Vad kan jag göra?
En noggrann utredning
I min utredning ingår alltid ett eller flera hörseltest för att finna den typiska varierande bashörselnedsättningen. Jag beställer alltid en magnetkameraundersökning av inneröron och hjärna (s k ”temporalbensöversikt” som är en undersökning utan kontrastinjektion) så att vi kan vara säkra på att Du får rätt diagnos.
Det svåraste är att skilja Menieres sjukdom från yrselmigrän och ibland kan man ha både yrselmigrän och Menieres sjukdom. Då kan en balansundersökning ge de ledtrådar som behövs för att ge Dig rätt diagnos.
En noggrann undersökning är i sig en ”behandling” eftersom den tar bort den stress som rädslan för att ha någon livshotande sjukdom leder till.
Mediciner mot rörelsesjuka och illamående t ex Arlevert
Vid akuta smärttillstånd, som huvudvärk, kan man ta smärtstillande mediciner. Vid akut yrsel kan man ta mediciner som minskar yrsel och illamående. Har man förkänningar att en Meniereattack är på väg kan man ta dessa. Om man bara har några Meniereattacker om året kan det räcka med den behandlingen.
Om däremot attackerna kommer plötsligt så hinner dessa mediciner inte verka innan man blir så dålig att man börja kräkas. Då finns det en medicin, ondansetron (Zofran), som verkar mot illamående och som smälter när man lägger den under tungan. Den är tyvärr dyr och kostar cirka 60:- per tablett. Under perioder med täta Meniereanfall kan man kontinuerligt ta Arlevert 2 – 3 gånger per dygn under 2 – 3 veckor för att lindra och hjälpa till att avbryta besvärsperioden.
Vätskedrivande mediciner (diuretika)
Vätskedrivande har använts vid Menieres sjukdom sedan flera decennier. Någon vetenskaplig evidens för att de hjälper har vi tyvärr inte. De är dock välkända och billiga mediciner utan så mycket biverkningar. Den viktigaste biverkan är att de ökar kaliumförlusterna via urinen. Kaliumkoncentrationen i blodet bör testas då och då och vid tecken på kaliumbrist måste man äta tabletter med kaliumtillskott.
Vätskedrivande kan användas vid behov t ex under 2-4 dagar när man känner att det börjar trycka i örat eller tinnitusen ökar,eller om man regelmässigt brukar ha besvär kring menstruationen. På så sätt kan man kanske undvika att drabbas av en Meniereattack. Många patienter äter vätskedrivande under lång tid. Jag tycker att man alltid regelbundet, t ex var 3:e månad, ska försöka minska och kanske helt sätta ut behandlingen för att se om Menieresjukdomen har lugnat ner sig. Vätskedrivande har ingen säkerställd effekt på hörselnedsättning eller tinnitus.
Betaserc
Betahistin (Betaserc) är inte godkänt i Sverige men kan förskrivas av läkare på s.k. licens. Verkningsmekanismen är okänd men sägs bestå i ”ökat blodflöde till innerörat”. Effekten är inte vetenskapligt validerad. I januari 2016 presenterades en stor, välgjord studie som visar att Betaserc i doserna 24 mg 3 gånger dagligen, respektive 48 mg 3 gånger dagligen inte har någon som helst bättre effekt än placebo på yrsel, hörsel eller tinnitus. Jag har därför nu helt slutat förskriva denna medicin!
SPC-flakes
När rutinmässig användning av antibiotika vid djuruppfödning på 80-talet förbjöds i Sverige drabbades f f a smågrisar av kronisk diarré. Man fann då att om man matade grisarna med ett specialmältat havre upphörde diarréerna. Forskning visade senare att det mältade havret satte igång bildandet i kroppen av ett litet äggviteämne – antisekretorisk faktor. Detta äggviteämne finns också hos människor och påverkar vätsketransporten över kroppens cellmembraner. Man började testa det hos människor med diarrésjukdomar och det hade god effekt. Man fann sedan att antisekretorisk faktor finns i innerörat och började då testa det vid Menieres sjukdom.
Studier visar att flingorna i en dos av cirka 1 g/kg kroppsvikt och dygn minskar antalet yrselattacker men har ingen effekt på hörselnedsättning eller tinnitus. Flingorna kan köpas på apotek eller hälsokostaffärer (Magiform). Om Du upplever att Du har god effekt av flingorna kan Din läkare via dietist förskriva det på recept som kosttillskott. Även denna behandling bör man regelbundet se om man kan minska eller helt sluta med.
Salovum
Detta är koncentrerad antisekretorisk faktor. Salovum utvinns ur ägg och ska inte användas om man har äggallergi. Det är ett pulver som löses i vatten eller juice och intas 2-3 gånger per dygn. Preparatet är dyrt och en månads behandling kostar flera tusen kronor. Min inställning är att eftersom preparatet är dyrt, och dess effekt inte är fastställd i någon vetenskaplig studie, så är jag mycket restriktiv med att be dietister att skriva ut det på recept. Det finns många andra behandlingar och jag tycker att våra skattepengar ska användas så effektivt som möjligt. Jag håller under sista tiden på att prova det på en del av mina patienter men hittills har jag inte funnit någon slående effekt.
Kortison-injektioner i mellanörat
Genom att spruta in kortisonlösning i mellanörat, innanför trumhinnan, kan man få höga koncentrationer i innerörat utan att kortisonet tas upp av resten av kroppen. Denna behandling används mycket f f a i USA. Det finns tämligen god evidens att denna behandling minskar yrselattackerna vid Menieres sjukdom, men begränsad evidens för att det kan påverka hörselnedsättning och tinnitus. Jag använder denna behandling ofta och majoriteten av mina patienter blir av med yrselattackerna under flera månader eller år efter en till tre injektioner. Vid återkommande besvär kan behandlingen upprepas. Injektionerna görs efter lokalbedövning av trumhinnan och är smärtfria. Enstaka patienter får tydligt förbättrad hörsel och minskad tinnitus. Ingen har fått försämrad hörsel. Kanske ska vi ge denna behandling tidigare under sjukdomsförloppet innan hörselskadan har blivit bestående? Behandlingen är billig. En dos av t ex Betapred kostar 15:-!
Latanoprost-injektioner i mellanörat
Latanoprost (Xalatan) är en medicin som sedan många år används i ögondroppsform vid glaukom (”grön starr” – för högt tryck i ögat). Studier har visat att injektioner av latanoprost i mellanörat kan lindra symtomen vid Menieres sjukdom. Just nu pågår en stor placebo-kontrollerad studie i Sverige och sommaren 2016 kommer vi att veta om detta kan vara en framtida behandling för Menieres sjukdom. Kanske kan också hörselnedsättning och tinnitus lindras. De ögondroppar som finns ska inte användas för injektion i mellanörat, eftersom de innehåller konserveringsmedel som kan ha en skadlig effekt på innerörats sinnesceller.
Plaströr
I mellanörat uppstår hela tiden ett visst undertryck när luften i örat sugs upp av slemhinnorna. Undertrycket utjämnas genom örontrumpeten när man sväljer eller gäspar. Detta upprepade undertryck kan tänkas fungera som en ”sugpump” mot innerörat och är kanske en faktor som ger endolymfatisk hydrops. Genom att sätta ett litet (ca 1 x 5-10 mm) plaströr genom trumhinnan försvinner undertrycket och därmed ”sugpumpseffekten”. Några kontrollerade vetenskapliga studier av effekten finns inte men vi har långvarig och beprövad erfarenhet av att effekten upplevs som god och att det är enkelt, smärtfritt och ofarligt.
Den enda risken med ett plaströr är det kan komma in smuts i mellanörat, vilket ger en infektion som då måste behandlas med örondroppar. Man kan inte heller dyka när man har ett plaströr. Några få procent av dem som har behandlats länge med rör kan få ett kvarstående hål på trumhinnan. Detta kan lagas med en förhållandevis enkel operation.
Meniett
Meniett är en liten eldriven maskin som ger ett pulserande övertryck. Först måste man sätta ett plaströr genom trumhinnan och sedan ska man behandla sig med maskinen 5 minuter 2 till 3 gånger dagligen. En god vetenskaplig studie och flera andra studier visar effekt mot yrselattackerna men säkerställd effekt på hörselnedsättning eller tinnitus saknas. En del ÖNH-kliniker har Meniett-maskiner som man kan låna för att utvärdera effekten under 1-3 månader. Om man vill köpa en Meniett så kostar den cirka 40.000:-
Meniq
Meniq är en ”pump” där man med en liten fingerdriven blåsa ger tryckmassage mot trumhinnan. Den kostar cirka 2.000:- och kan köpas via internet. Behandlingen förefaller ofarlig men effekten är bara utvärderad i en mindre, opublicerad studie.
Gentamicin-injektioner i mellanörat
Gentamicininjektion är den enda behandlingen av Menieres sjukdom där vi har säkerställd vetenskaplig evidens för att den hjälper mot yrselattackerna. Den är enkel och smärtfri. Den ger dock en övergående yrsel som måste tränas bort med vestibulära rehabiliteringsövningar och kan ge en ytterligare försämrad hörsel, även om risken för detta är låg. Om man redan har dålig hörsel och besväras av täta Meniereattacker tycker jag att man ganska tidigt ska använda denna behandling eftersom effekten är så god
Kirurgiska behandlingar
-saccus endolymfaticus-shunt
Vid denna operation lägger man ett litet avflödesrör från den endolymfatiska säcken för att försöka minska den endolymfatiska hydropsen. Denna operation var tidigare mycket använd men dess effekt har ifrågasatts i flera vetenskapliga studier. I Lund har vi inte gjort denna operation de senaste 20 åren.
-ovala-fönster-gentamicin
Hos knappt 10 % av patienter med svår Meniere lyckas vi inte få bort yrselattackerna trots upprepade gentamicininjektioner. Vi har sedan 10 år infört en operation där vi öppnar örat (som vid en hörselförbättrande operation) och lägger cellulosatussar indränkta i gentamicinlösning direkt i det ovala fönstret som leder in till innerörats balansorgan. Vi har opererat 13 patienter och av dem blev 12 helt av med sina yrselattacker utan att de fick ytterligare försämrad hörsel.
-labyrintektomi
Detta är ”sista utvägen” vid svårbehandlad Meniere. Då destrueras innerörat vid en förhållandevis enkel operation. Tyvärr leder operationen till att örat blir helt dövt. Sedan vi i Lund för cirka 15 år sedan började med ovala-fönster-gentamicin har vi bara behövt göra en enda labyrintektomi!