– många fördelar jämfört med undersökning och behandling på brits
2025 Christian Geisler leg läk spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH sjukdomar
Kristallsjuka är en helt och hållet mekanisk störning av balansorganets funktion. Därför är också behandlingen mekanisk, det gäller att flytta ut lossnade kristallfragment ut ur en trång gång och till ett område där de kan lösa upp sig ”som en sockerbit i en kaffekopp”. Om det hade varit enkelt att bara skruva av ditt balansorgan eller ditt huvud, då hade vi kunnat be din kropp vänta kvar i väntrummet medan vi vred och skakade ditt huvud på mottagningen för att få ut de lossnade kristallerna. Sedan hade du återfått ditt ny-servade huvud.
Men huvudet sitter ju fast på kroppen och därför behöver vi vrida på både ditt huvud och din kropp. Att genomföra undersökande och behandlande manövrar på en vanlig brits kan fungera utmärkt om din kropp är vig, om huvudet kan hänga i rätt position och tillräckligt länge och om de lossnade kristallerna är medeltunga och lättrullade. Och om behandlingen bara behöver utföras en eller högst två gånger.
Gyroskopisk stol
är en konstruktion som gör det möjligt att snabbt och tryggt undersöka hur ditt balanssinne reagerar på lägesförändringar. Spännband över skuldror, bröstkorg, panna och lår gör att du sitter tryggt och bekvämt fastspänd under en behandling. Du behöver själv inte aktivt hjälpa till och eventuella svårigheter att röra dig spelar inte in. Möjligheten till lägesprovokationer i alla plan gör det snabbt och enkelt att undersöka samtliga båggångar på förekomsten av lossnade kristaller.
Yrselcenter använder en repositions-stol som bär namn efter sin franska innovatör dr Thomas Richard-Vitton. Det är en 650 kg tung stålkonstruktion med inbyggda motvikter som kan roteras i tre dimensioner. Globalt finns över 150 TRV stolar (2024). I Danmark finns 15 stolar, i Norge 11 stolar och i Sverige 5 stolar.
Diagnostiska fördelar
Eftersom lägestester kan utföras precis i planen för de sex olika båggångarna, är det enkelt att påvisa eller utesluta kristallsjuka. Bara genom samtidig tolkning av avvikande ögonrörelser går det att förstå att du lider av kristallsjuka och hur kristallerna rör sig i det drabbade balansorganet.
Vid tillstånd där lossnade kristaller fastnat i varann eller i båggångens vägg, behövs du lutas särskilt långt ner för att gravitationskrafter ska få dem att röra sig. Först då ger sig kristallsjukan till känna. Lägesprovokationer kan utföras mycket djupare än på en vanlig behandlingsbrits. Det får de lossnade kristallerna att dessutom röra sig snabbare. Därmed uppkommer också fler och tydligare ögonrörelser. Det gör det möjligt att diagnostisera alla varianter av kristallsjuka.
Behandlingsstolen gör det också enkelt att göra om lägesprovokationer för att utvärdera effekten av en genomförd repositions-manöver. Tiden för att flyttade saltkristaller ska lösa upp sig antas vara några minuter. Efter 8 minuters vila i stolen kan en ny lägesprovokation utföras precis i planet för den behandlade båggången. Då blir det uppenbart om den första manövern verkligen var botande. Eller tvärtom avgöra att det inte alls rörde sig om ”typisk kristallsjuka” utan att de lägesrelaterade symtomen ter sig ”atypiska” och beror på störningar i det centrala nervsystemet.
Lägesrelaterad yrsel är ett av de vanligaste yrselsymtomen. I de flesta fall rör det sig om typisk kristallsjuka men det är också vanligt att lägesrelaterad yrsel inte beror på kristallsjuka. Bara med modern diagnostisk teknik och kunskap går det att särskilja typisk kristallsjuka från tillstånd som inte är typiska för kristallsjuka, så kallad atypisk lägesyrsel.
Behandlings fördelar
Till skillnad från manövrar på en brits kan manövrarna utföras bokstavligen i den drabbade gångens plan, genom att utföra en kullerbytta i just detta plan. De använda gravitationskrafterna påverkar den behandlade båggången tangentiellt och är därmed kraftfullare och precisare än vad som kan åstadkommas på en brits.
Presentation-video om gyroskopisk TRV behandlingsstol
Reportage om TRV stolen Yrselcenter (SVT Fråga doktorn)
Presentation Måns Magnuson ÖNH kliniken Lund (Youtube Interacoustics)
Intervju med dr Thomas Richard-Vitton (Interacoustics)
När det bara snurrar (SVT Play Fråga doktorn 2023)
Jämförande studier om behandling av kristallsjuka på brits och med gyroskopisk stol
I en dansk studie som jämförde diagnostik av kristallsjuka med hjälp av brits och med hjälp av TRV stol missades 33% av all kristallsjuka vid undersökning på brits. Vid andra varianter av kristallsjuka än i den bakre båggången missades diagnosen i 60% av fallen. Men i samtliga fall kunde kristallsjuka diagnostiseras med TRV stol. (Bech ME, Staffe AT & Hougaard DD. Front Neurol 2023;14:104701)
En studie som jämförde behandlingseffekter vid kristallsjuka i bakre båggången (Tan et al 2014) påvisade en högre utläkning om Epleys manöver utfördes i en gyroskopisk behandlingstol (85% utläkta efter en vecka) jämfört med en traditionell Epley s manöver på brits (72,6% utläkta efter en vecka). Studien talar för att det är viktigt att utföra manövern i den drabbade båggångens plan och att 15% av de som behandlades i en gyroskopisk TRV stol hade behövt extra rörelseenergi (TRV teknik) för att bli besvärsfria snabbt.