Åk- sjö- rörelsesjuka
Balanssinnet består av balansorganen, synen och känselorgan i kroppen. Åk- sjö- och rörelsesjuka uppkommer av att balansorganen och synen förmedlar två helt olika intryck till den som läser en bok i ruffen ombord på en gungande båt. När synen meddelar hjärnan att omgivningen är stilla men balansorganen meddelar att det gungar häftigt, uppkommer en situation med sensorisk information som inte stämmer överens, det kallas sensorisk mismatch.
Uttalad åk- sjö- rörelselsesjuka
En föreslagen teori hävdar att tillstånd med mikro-partiklar i båggångarna är vanliga. Om denna teori är riktig, skulle det innebära att många människor lever med lösa mikro-partiklar i en eller båda balansorganen. Om dessa läser en bok i ruffen på en gungande båt, utsätts de utöver sensorisk mismatch 1 dessutom för sensorisk mismatch 2 på grund av de felimpulser som mikrokristallerna medför.
Kan uttalad åk- och sjösjuka behandlas?
Den franske yrselläkaren dr Thomas Richard-Vitton har presenterat en teori om att särskilt åksjukebenägna skulle kunna lida av mikro-partiklar i närheten av mellersta båggångarnas känselspröt. Han har också presenterat goda behandlingsresultat mot uttalad åksjuka genom att rengöra de mellersta båggångarna från mikro-partiklar med TRV teknik.
Idag saknas dock vetenskaplig studier som kan bekräfta dessa teorier.