2023 Christian Geisler leg läk spec Hörsel- & Balansrubbningar spec ÖNH-sjukdomar. Yrselcenter Stockholm
Funktionella yrselsymtom och funktionella yrselsjukdomar
tillhör de fem vanligaste yrselorsakerna globalt. På en högspecialiserad yrselklinik som Yrselcenter är diagnosen en av de tre mest ställda. Funktionell yrsel är vanligt och det medför många komplexa yrsel- och balanssymtom. Funktionell yrsel medför en mycket varierande invaliditet och kan innebära en avsevärd vårdtyngd för sjukvårdssystemet. Symtomen kan vara övergående under några dagar eller veckor eller de kan dominera stor del av din vakna tid under flera år.
Funktionell yrsel innebär inte bara komplexa symtom, tillståndet har dessutom ofta flera orsaker och beror på en kedja av omständigheter. Omständigheterna inbegriper ofta någon av de andra vanliga yrselsjukdomarna. Vår utredningen kräver ofta en omfattande informationsinhämtning om hur dina besvär började och hur de har utvecklats över tid. Funktionell yrsel är ett särskilt resurskrävande tillstånd ur alla aspekter. Bland annat behöver vi undersöka alla delar av ditt balanssinne, även de delar av hjärnan som hanterar balans- och synintryck. I praktiken behöver du därför utredas på ett särskilt balanslaboratorium.
För att komma i mål med diagnostik och behandling behöver du kunna beskriva dina upplevelser och det krävs en gemensam språklig och kulturell plattform för kommunikation. Funktionell yrsel har med din personlighet att göra och för att kunna lotsa dig rätt krävs dessutom en hel del fingertoppskänsla av oss.
Primär och sekundär funktionell yrsel
Beroende på vad triggat och startat denna yrseltyp delas tillstånden in i primär och sekundär funktionell yrsel. På vår yrselklinik är diagnostiserad sekundär funktionell yrsel vanligast, eftersom vi är skickliga på att diagnostisera fysiska yrselsjukdomar som kristallsjuka, migränrelaterad yrsel, Menieres sjukdom, vestibularisneurit och andra utlösande kontrollförluster. Med primär funktionell yrsel menas funktionella yrselsymtom som har utlöst av stress, ångestsjukdomar, utmattningstillstånd och depression.
Fysiska-, psykiska- och funktionella orsaker
Inom västerländsk skolmedicin har man länge skiljt mellan fysiskt och psykiskt utlösta sjukdomstillstånd. Numera blir det allt vanligare att tala om att sjukdomstillstånd är ”funktionella”, i meningen att aktuella fysiska skador eller sjukdomar har uteslutits. Då har noggranna undersökningar inte kunnat påvisa något onormalt, eller så är fynden så små att de inte står i proportion till de beskrivna besvären.
När ett sjukdomstillstånd klassas som funktionellt innebär det att funktionen är störd, men att de upplevda symtomen inte beror på en fysisk skada.
På våra mottagningar har en typisk patient ofta en blandning av fysiska symtom och symtom som inte beror på fysiska skador. De här symtomen är långt ifrån inbillade. Välkommen till gränslandet mellan kropp och själ, det fysiska och det psykiska, där din förståndiga pannlobshjärna inte längre bestämmer. Här fattas besluten istället av din uråldriga reptilhjärna, som vidtar åtgärder för att du ska överleva. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt och effektivt den arbetar. Det är bara det att reaktionerna sällan är ändamålsenliga i ett modernt samhälle.
Både patient och vårdgivare kan ha skamkänslor kring symtom som inte är fysiskt utlösta
Mekanismerna vid funktionell yrsel ligger utanför den medvetna viljans kontroll. Att inte ha kontroll över sina känslor och sitt beteende uppfattas ofta som skamligt och som ett tecken på svaghet eller dumhet. Det kan vara särskilt svårsmält för den som annars är framgångsrik i yrkesliv eller studier. Då är det lättare att rikta sitt fokus mot fysiska förklaringar, som inte upplevs som lika skamliga. Att få höra att symtomen inte beror på något fysiskt fel kan väcka starka känslor. Somatiserande yrseldrabbade tänker att ”det måste finnas en fysisk förklaring” och kan inte alls acceptera en psykologisk förklaring.
Även en hel del vårdgivare kan få skamkänslor inför tanken på att ge sina patienter ofysiska eller ångestrelaterade förklaringar. När tydliga tecken för en fysisk förklaring saknas trots noggrann utredning kan vårdgivare istället välja den enklare lösningen att inte ta ställning och inte ge dig någon diagnos alls. En undersökning visade att bara 50% av yrselpatienterna fick en diagnos eller förklaring överhuvudtaget (Ito 2020).
Kontrollförlust och sekundära funktionella yrselsymtom
Vi träffar dagligen patienter som inte längre litar fullt ut på sitt balanssystem, ofta på grund av ett första omskakande yrselanfall. Den första kontrollförlusten är då i regel orsakad av ett fysiskt fel i balanssinnet, till exempel kristallsjuka. Men funktionella yrselsymtom kan också utvecklas hos personer som oväntat har tappat balansen och fallit, kanske halkat omkull på en hal klippa eller säckat ihop på grund av ett plötsligt blodtrycksfall. Särskilt om fallet har medfört allvarliga komplikationer, till exempel en skallskada eller benbrott som krävt operation och rehabilitering.
Vår erfarenhet är att nästan alla upplevelser av kontrollförlust eller ovisshet kan utlösa funktionella yrsel- och balanssymtom. Alltså även upplevelser som inte ens har med balanssystemet att göra! Det kan vara ett plötsligt dödsfall i familjen, en skilsmässa, hotande arbetslöshet eller ovissheten inför att bli förälder eller gå i pension. I boken ”Det snurrar” beskriver Mikael Karlberg hur det började gunga och hur han plötsligt behövde ta stöd på fastighetsmäklarens kontor i samband med ett lite för snabbt genomfört husköp.
Gemensamt för alla former av funktionell yrsel är att känslan av bristande kontroll och psykologiska faktorer spelar in. Utöver den upplevda kontrollförlustens storlek har din personlighet betydelse. Hur klarar du av att hantera känslan av att förlora kontrollen? Om du som person är noggrann, drivande och planerande, och om kontroll är viktigt för dig, är du särskilt utsatt. Det gäller också om du har ältande och tvångsmässiga drag. Då kan du lättare ”fastna” i obehagliga upplevelser.
Balanssystemet är ett helautomatiskt system
Balanssystemet är ett avancerat kontrollsystem där precisa funktioner och färdigheter utförs av autopiloter. Autopiloterna hanterar en mängd olika balansprogram som lärts in sedan du var 2 år gammal. När programmen väl lärts in ska vi inte alls vara medvetna om dem, vi ska inte övervaka eller ifrågasätta dem. Ju mer vi medvetet fokuserar på vår balans, ju sämre kommer balansen att bli.
Den som någon gång tränat att gå på lina vet att det handlar om sinnesnärvaro och att lita på sina befintliga balansprogram. Den som istället försöker tänka ut hur man ska sätta ned nästa fotsteg, kommer att falla.
Funktionell yrsel är en tillitsstörning
Om vi drabbats av störningar i balanssinnet eller om vi har fallit och gjort oss illa, då kan det centrala nervsystemet, vi kan kalla det för ”hjärnan” eller snarare ”reptilhjärnan”, börja misstro balanssystemets automatiska funktioner. Och istället själv börja övervaka och försöka styra balansen. Allt för ditt eget bästa och för att du ska överleva.
En person som drabbats av kristallsjuka, kan börja övervaka sina huvudrörelser för att tidigt kunna förutspå nästa yrselanfall och hinna ta stöd. Men genom att göra detta störs balanssystemets normala funktion. Vi ska inte övervaka våra huvudrörelser. Att övervaka huvudrörelser kommer dessutom att öka känsligheten i balanssinnet betydligt. Och att ständigt övervaka funktioner som är helautomatiska kommer att göra hjärnan väldigt trött.
Orsaker till längre tids daglig funktionell yrsel
Undersökningar av patienter med längre tids daglig funktionell yrsel har påvisat att 2/3 av patienterna till att börja med insjuknade med en skada i sitt balanssinne, till exempel kristallsjuka, migränrelaterad yrsel eller vestibularisneurit (Sekundär funktionell yrsel) och att 1/3 av patienterna redan före insjuknandet led av en ångestsjukdom, depression eller paniksyndrom (Primär funktionell yrsel).
Funktionella yrselsymtom är mycket vanliga
Funktionella yrselsymtom och tillitsstörningar för balansfunktionen, är vanliga hos Yrselcenters patienter. De kan förekomma samtidigt under skov av kristallsjuka eller annan fysisk störning i balanssinnet eller uppkomma efteråt, när kristallsjukan redan har läkt ut. Hos en del kan vi identifiera inslag av funktionella symtom men att de är diskreta och inte påverkar vardagslivet. Hos andra är de funktionella symtomen så uttalade att normala vardagsaktiviteter blir omöjliga. De kan störa förmågan att genomföra huvud- och ögonrörelser, förmågan att hantera olika intryck och medföra ett ständigt behov att hela tiden övervaka balansfunktionen, se sig om efter väggar och föremål att ta stöd emot och att ständigt och så tidigt som möjligt identifiera alla hot för fallskador eller för utlösa nya yrselanfall. Den sjukliga övervakningen gör hjärnan väldigt uttröttad.
Funktionell yrsel är en ständig följeslagare till alla de beskrivna yrselsjukdomarna på www.yrsel.com och till andra upplevelser av kontrollförluster i balanssystemet. Vårdgivare som inte lärt sig att känna igen funktionella symtom hos sina patienter, kan antingen inta en uppgiven hållning till mängden svårtolkade symtom eller så fokuserar de ännu mera på det de har diagnostiserat som yrselutlösande. I det senare fallet med följden att den diagnostiserade yrselorsaken över-utreds eller över-behandlas intensivt men utan någon större effekt på symtom och invaliditet.
Att reagera på upplevda kontrollförluster och utveckla funktionella symtom (Sekundär funktionell yrsel) är alltså vanligt hos människor, det innebär inte att psykisk sjukdom behöver utvecklas.
Hos patienter med en redan befintlig ångestsjukdom eller depression kan det vara den som börjat påverka nervsystemets hantering av inkommande balansimpulser, synintryck och andra sensoriska informationer. (Primär funktionell yrsel)
För den som för första gången insjuknar med kristallsjuka och som tidigare har genomgått ett utmattningstillstånd finns därmed dubbla anledningar att utveckla funktionella yrselsymtom.
I vår kartläggning av dig ingår därför alltid en värdering av din personlighet, vilka förutsättningarna du har för att hantera kontrollförluster och om du tidigare uppvecklat stress- och ångestsymtom.
Vad krävs för att identifiera funktionella yrselsymtom?
- Kunskap om alla vanliga fysiska yrselorsaker och hur orsaker till upplevd yrsel och balansstörning kan förändras över tid
- Kunskap om funktionella yrselsymtom och deras primära och sekundära orsaker
- Undersökningsteknik som kan upptäcka sensoriska felimpulser i balanssinnet och därmed påvisa eller utesluta fysiska skador i balansorganen, balansnerverna och i de delar av hjärnan som hanterar balansimpulser. Bara genom noggranna undersökningar går det att värdera förekomsten av funktionella symtom och hur stor del av invaliditeten de orsakar.