Kristallsjuka p g a mekanisk störning av båggångens känselspröt Cupulolithiasis
2018 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar
Denna vanliga variant av kristallsjuka beror på att ett känselspröt har blivit tyngre än den vätska som omger det. Det medför mer eller mindre kaotisk information till hjärnan. Symtomen varierar från tydliga lägesrelaterade yrselattacker till enbart en diffus ostadighetskänsla.
Felet uppkommer är beskrivet i den mellersta och i den bakre båggångens känselspröt. I regel är bara det ena balansorganet påverkat.
Håller man huvudet helt stilla i vissa positioner kan det nedtyngda känselsprötet balansera och klara av att hålla sig upprätt trots sin ökade tyngd. Men i samband med alla huvudrörelser som avviker från känselsprötets neutralposition påverkas det av tyngdlagen och faller hjälplöst omkull åt ena sidan. Så länge känselsprötet ligger omkullvräkt generas en felsignal till hjärnan.
Patienter med ett tungt känselspröt i den mellersta båggången mår oftast bäst när de sitter upp och håller huvudet lätt framåtböjt 10 grader eller när de ligger på rygg utan sidovridning åt något håll. I dessa kroppspositioner kan det nedtyngda känselsprötet balansera i upprätt läge och då sänds inga felsignaler til hjärnan.
Till skillnad från tillstånden med lösa partiklar i båggången upphör inte yrseln inom 5-15 sekunder utan upphör först när den drabbade åter hittat ett sätt att hålla huvudet där känselsprötet balanserar i en upprätt position.
Vad är orsaken
En etablerad teori utgår från att balanskristaller har lossnat från sin ursprungliga plats i hinnsäcken och sedan ansamlats på ett känselspröt. (Schuknecht 1969) ”Äkta kristallsjuka”
Vad är symtomen
Insjuknandet kan vara dramatiskt med tydliga upplevelser av lägesrelaterade yrselattacker. Ofta kan det räcka med små huvudrörelser i sidled för att utlösa symtomen. Vissa patienter kan uppleva att karusellyrseln byter riktning beroende på åt vilket håll de rör huvudet.
Men insjuknandet kan också domineras av en diffus känsla av generell ostadighet och en känsla av obehag i samband med alla huvudrörelser. Illamående, svårigheter att fokusera blicken och måttlig gångstörning är vanliga symtom.
Hos de flesta drabbade klingar symtomen av inom fyra dygn. När känselsprötet återfått sitt normala sätt att röra sig, upphör också yrselsymtomen.
Symtom som kraftig huvudvärk, förlamningar, känselbortfall, dubbelseende, svårigheter att svälja eller tala eller ensidiga hörselfenomen förekommer inte samtidigt.
Hur kan tillståndet diagnostiseras
För att kunna diagnostisera denna variant av godartad lägesyrsel krävs en kartläggning av ögonens ofrivilliga rörelser i samband med provokationer av huvudrörelser i de olika båggångarnas plan. I praktiken krävs en undersökning med videonystagmoskopi VNS och en van undersökare som kan tolka mönstret av ögonrörelser.
Symtomsidan beräknas via mönstret av uppkomna ögonrörelser. I regel är känselsprötsstörningen på den sida som ger minst yrsel i ryggläge.
Vad är behandlingen – akut
Olika behandlingar kan provas. Yrselcenters patienter behandlas med hänsyn till hur länge tillståndet har varat och hur sannolikt det är att den mekanisk båggångsstörningen verkligen beror på fastsittande partiklar.
- Den vanligaste behandlingen är att använda vibration för få partiklarna att släppa från känselsprötet. Skallens ben vid det symtomgivande balansorganet vibreras med 30 och 60 Hz, en frekvens som balansorganet är särskilt känslig för. Syftet är att konvertera tillståndet från Cupulo-lithiasis till canalo-lithiasis och att sedan utföra en re-positionsmanöver för den drabbade båggången.
- Numera finns särskilda behandlingsstolar där balansorganets olika båggångar kan undersökas en och en. Man är då fastspänd i en gyroskopisk ställning. Genom att accellerara och de-accellera den drabbade båggångens känselspröt mot ett tvärstopp med en dunkande manöver kan partiklarna fås att lossna. Sedan utförs repositionsmanöver.
- FPP Forced prolonged positioning (Vanucci) innebär att man vilar liggande under längre tid enbart på sidan för det friska balansorganet. Syftet är att få de fastnade partiklarna att släppa från känselsprötet med tyngdlagens hjälp. Nattetid kan man sova iklädd en rymlig skjorta och stoppa en kudde i ryggen innanför skjortan. Då förebyggs oavsiktliga kroppsvändningar åt den sjuka sidan, även under sömnen. Behandlingen rekommenderas i minst 12 timmar.
- En konverteringsmanöver för fastnade partiklar på mellersta båggångens känselspröt finns beskriven.(Gufoni-Appiani 2005). En lyckad manöver får partiklarna till att bli lösa och röra sig fritt i båggången.
Vad är behandlingen – vid långsam utläkning
Om vibration inte hjälper och om andra mekanismer än fastsittande partiklar misstänks som grund till känselsprötsstörningen, då är behandlingen att påverka hjärnan och balanssystemet att acceptera och integrera de felaktiga balansimpulserna.
Vid kristallsjuka p g a lösa partiklar i en båggång uppkommer felsignaler i samband med huvudets rörelser. Eftersom partiklarna rör sig olika lång väg och med olika hastighet vid olika huvudrörelser blir felsignalerna alltid olika och unika. Det har hjärnan svårt att vänja sig vid.
Vid störningar i känselspröten är felsignalen däremot linjär och likadan oavsett om huvudet rörs lite grann eller gör en yvigt. Felsignalen beror på att känselsprötet tippar omkull och att det förblir så tills man vrider huvudet till ett läge där känselsprötet balanserar igen. Vid längre skov med tung störning i ett känselspröt kan symtomen minska över tid p g a hjärnans förmåga att vänja sig och att kompensera för den återkommande identiska felimpulsen. Vid långdragna besvär har Du därför instruerats att utföra regelbundna tillvänjningsmanövrar anpassade till det sjuka båggångsplanet. Vid långdragna besvär kan Du övervakas med regelbundna distansundersökningar via Vertigocatcher.
Var får man hjälp
Utrustningen VNS och kunskapen om att analysera ofrivilliga ögonrörelser nystagmus finns oftast hos läkare som är specialister i öron-näsa-halssjukdomar eller i hörsel- och balansrubbningar. För behandling av mekaniska känselsprötsstörningar krävs i regel en yrselinriktad vårdgivare.
Kristallsjuka p g a lösa partiklar i båggång och på känselspröt Samtidig canalo- och cupulolithiasis
Tillstånd med både lösa partiklar i en båggång och på känselsprötet i samma båggång är vanliga och ger rikliga ögonrörelsefynd vid undersökning med videonystagmoskopi VNS. Undersökningsfynden kan till att börja vara svårtolkade. Efter några upprepade lägesprovokationer blir det för en van undersökare uppenbart att det rör sig om en blandad båggångsstörning med både lösa och fastsittande partiklar.
När det symtomgivande balansorganet diagnostiserats börjar behandlingen med med att först behandla de lösa partiklarna i båggången. Sedan undersöks störningen i känselsprötet igen.