Höjdyrsel -en synutlöst upplevelse
2020 Krister Brantberg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH-sjukdomar. Professor
Vad är det
Höjdyrsel är den subjektiva balansförsämring med stark rädsla för fall som uppstår på hög höjd. Att kunna känna höjdyrsel är en skyddsmekanism i syfte att undvika risk för fall. Att uppleva höjdyrsel är således normalt och inte ett tecken på yrselsjukdom.
Vad är orsaken
Höjdyrsel är synutlöst. Att stå upprätt kräver ett välfungerande samarbete mellan flera olika organsystem. Synen registrerar hur huvudet och omgivningen rör sig i förhållande till varandra, balansorganen registrerar huvudets rörelser och känseln registrerar bl.a. via tryckreceptorer i fotsulorna hur vi förhåller oss till underlaget.
Med denna informationsmängd kan hjärnan vid ett välfungerande balanssystem hålla kroppen upprätt genom att spänna olika muskelgrupper. Dock uppnås inte någon stabil situation, utan kroppen svajar hela tiden svagt fram och tillbaka. När svajet blir stort registrerar syn, balansorgan och känseln rörelsen, vilket leder till kompenserande muskelspänningar.
På hög höjd, till exempel när man står på en balkong och tittar ut över balkongräcket, saknas nära referenspunkter för synen. Synen kan då inte lika väl som nromalt registrera när kroppsvajet blir stort. Detta leder dels till att svajet ökar (och kanske blir farligt stort) och dels till ett yrselupplevande med plötslig, stark rädsla för fall. Yrselupplevandet uppstår eftersom informationsflödet om rörelse från synen inte stämmer med det från balansorganen och känseln.
Höjdyrseln minskar om det finns något nära föremål i synfältet, till exempel en TV-antennen. Höjdyrseln minskar också dramatiskt i liggande.
Vilka är symtomen
Obalans och yrselkänsla kombinerat med stark rädsla på hög höjd om nära föremål saknas i synfältet. Symtomen är mest uttalade när man står upp.
Vad är behandlingen
Kräver ingen behandling. Ska leda till undvikande av dessa utsatta situationer, vilket också är syftet med höjdyrsel.