Kärltryck mot hörsel- och balansnerven
Nerv-Kärl konflikt Vestibulär Paroxysmi Vestibular nerve compression syndrome
2024 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar
Vad är det
Hörsel- och balansnerven förbinder hörsel- och balansorganet med hjärnans stam. Vi har ett hörsel- och balansorgan i höger öra och ett i vänster öra och därmed alltså två hörsel- och balansnerver.
I nerverna omgivning förekommer många blodkärl, de kan vara slingriga. Blodkärlen är ofta förgreningar från lillhjärnans artärsystem. Om blodkärlen slingrar sig så att de kommer i nära kontakt med nerven kan det leda till retning och irritation av nervvävnaden.
En liknande kärlretning av en annan av huvudets nerver kallas Trigeminusneuralgi. Ett pulserande blodkärl ligger då nära och retar nerven Trigeminus. Nervens uppgift är att leda känselimpulser från området för halva ansiktet och kinden till hjärnans stam. Trigeminusneuralgi medför återkommande plötsliga attacker av smärta från ena ansiktshalvan.
Slingriga blodkärl i nära anslutning till hörsel- och balansnerverna förekommer normalt hos 10-30% av alla människor, det vill säga även hos människor som inte har yrselsymtom.
Vad är orsaken
En pulserande kärlslynga från arteria anterior cerebellaris ligger så nära hörsel- och balansnerven att den ger upphov till mekanisk retning mot nerven. Det leder till en återkommande elektrisk retning i nervvävnaden.
Vad är symtomen
Återkommande attacker av hörsel- och yrselsymtom. I typiska fall uppkommer hörsel- och balanssymtomen attackvis och precis samtidigt. Patienterna beskriver ofta ett intensivt trummande ljud från det ena örat, en samtidig yrselkänsla och balansstörning med behov av ta stöd. Attackerna uppkommer oftast spontant, det vill säga plötsligt och utan uppenbar anledning. Attackerna kan pågå under några sekunder eller minuter. Det är sällsynt symtomen varar längre än 5 minuter. Ibland finns ett lägesrelaterat inslag, attackerna uppkommer då av vissa huvudrörelser eller huvudpositioner.
Smattrande tinnitus
I typiska fall beskrivs ett smattrande – trummande ljud från det ena örat under attackerna. Ljudet beskrivs som från en energisk kontorist som slår på en gammal skrivmaskins tangenter ”typewriter tinnitus”.
Vad är behandlingen
Om attackerna återkommer ofta medför det ofta stora besvär. Behandlingen är den samma som vid Trigeminusneuralgi. För att minska den elektriska nervretningen används läkemedel som förebygger epileptiska anfall. Ep-läkemedel höjer tröskeln för att utlösa elektriska impulser. Medicinen medför ofta en snabb och tydlig behandlingseffekt. Den dramatiska behandlingseffekten kan användas diagnostiskt. Om symtomen snabbt förbättras av behandlingen, talar det för att diagnosen nerv-kärl konflikt är den rätta.
Läkemedlets biverkan är trötthet. För att hålla biverkningarna nere försöker vi finna en så låg daglig dos som möjligt som ändå medför tillräcklig effekt.
Man kan prova olika sovställningar för att se om det kan minska kärlets tryck mot nerven. Prova att sova iklädd en rymlig skjorta och stoppa en kudde i ryggen innanför skjortan. Då förebyggs oavsiktliga kroppsvändningar åt den sjuka sidan, även under sömnen.
Utredning
Nerv-kärl-konflikter kring en av balansnerverna kan imitera andra vanliga yrselsjukdomar, till exempel kristallsjuka eller migränrelaterad yrsel. Det är angeläget att utesluta andra ovanliga tillstånd, till exempel tumörer som ligger an mot hörselnerven.
Därför utreds du med hörseltester, lägestester i TRV stol och vi mäter hörsel- och balansnervernas funktioner. För att testa nervvävnaders retbarhet brukar du få hyperventilera under 30 sekunder. Diagnosen kan i bästa fall bekräftas med en magnetkamera över hörsel- och balansnerverna, där den nära relationen mellan nerv och kärl framgår på bild. Men det är inte alltid lätt att visualisera tillståndet med MR.
Diagnostiska kriterier för vestibular paroxysmi har upprättats av världsyrselförbundet Barany Society.
Var får man hjälp
Om du inte kan använda Yrselcenters tjänster ska du be om remiss hos yrselkunnig hörselspecialist, neurologläkare eller ÖNH-läkare.