Primär ortostatisk tremor POT
2020 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar.
Vad är det
En mycket ovanlig nervsjukdom som leder till skakningar i benen men bara när man står helt stilla. Den uppkommer oftast efter 60 år fyllda och är vanligare hos kvinnor. Tillståndet beskrevs första gången 1970.
Det kan vara lätt att förväxla sjukdomen med funktionell yrsel som också kan ge uttalade balansbesvär i samband med att man ska stå helt stilla.
Man skiljer på POT som bara ger skakningar i benen och tillståndet OT Plus som även ger andra neurologiska symtom.
Vad beror det på
Grundorsaken är okänd. Det finns kopplingar till Parkinsons sjukdom. Ärftliga störningar i lillhjärnan och dess nerver kan förekomma.
Vad är symtomen
Kännbara skakningar i benen, yrsel och påtaglig ostadighet enbart i stillastående. Skakningarna drabbar alltid bägge benen och de uppkommer efter en latens på några sekunder och till en minut i stillastående. Så fort man lämnat stillastående och börjat gå upphör besvären igen. Man är besvärsfri när man sitter och när man ligger ned.
Dramatiska fall är ovanliga. 90% av patienterna har i studier uppgett att man inte faller omkull eller förekomsten av enstaka lätta fall som kan pareras.
Ibland förekommer även andra skakningar i kroppen. 35% har rapporterats lida även av skakningar i händerna.
Utan att förstå sammanhangen utvecklar patienterna ofta sekundär ångest och en rädsla för att de ska falla. Många utvecklar en fobi för att stå stilla. Istället får att stanna upp i köer försöker man förbli i rörelse så mycket det går.
Hur kan sjukdomen diagnostiseras
Undersökaren kan se, känna eller med ett stetoskop lyssna till muskelryckningar i benen.
Den slutgiltiga diagnosen kan uppnås genom att utföra elektromyogram EMG. Vid POT har ryckningarna oftast frekvensen 8-15 Hz. OT plus kan ge muskelryckningar av lägre frekvens.
Vad är behandlingen
De okontrollerbara muskelryckningarna och även oron för att falla kan dämpas med olika dämpande preparat. Oftast börjar läkaren prova ut ett muskelavslappnande läkemedel.
Var får man hjälp
Om du inte kan använda Yrselcenters tjänster ska du söka hjälp hos neurologläkare.
Mer info
Se artikel med beskrivet patientfall i Läkartidningen 2020