2025 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar Yrselcenter Stockholm
Svårbehandlad kristallsjuka
Kristallsjuka är i de flesta fall ett lättbehandlat tillstånd. Om man bara vet vilken båggång som ska behandlas, ger oftast de manövrar som beskrivit på vår webbplats en snabb och botande effekt. I en dansk studie uppskattades att minst 80% av alla patienter med kristallsjuka kunde behandlas med manövrar som de gör själv eller som utförs av en behandlare som diagnostiserat var de lossande kristallerna befinner sig (Pedersen 2020).
Samma studie uppskattar att omkring 20% av alla patienter med kristallsjuka av olika anledningar inte kan undersökas eller behandlas på en vanlig undersökningsbrits. I dessa fall gynnas en snabb utläkning av användningen av en särskild repositions-stol.
1 Utmaningar vid undersökning och behandling
Stel nacke eller nackskador kan påverka förmågan att hänga med huvudet bakåt. För att gravitationsmanövrar som Epleys manöver ska lyckas, är det viktigt att man klarar av att hänga långt bakåt med huvudet i position 1.
Ångestsjukdomar, övervikt och kroppshandikapp där man själv inte kan hjälpa till under en behandlingsmanövern kan medföra hinder för undersökning och behandling på en vanlig undersökningsbrits. Det gäller också för patienter som är nyopererade eller gipsade.
2 Svårigheter att utföra manövrarna i båggångsplanet
Repositions-manövrar på brits har oftast god och snabb effekt för enkla varianter av kristallsjuka. Alla manövrar är dock beroende av din smidighet och förmåga att hålla huvudet vridet i de rätta vinklarna under manövern. För att accelerationsmanövrar som Semonts manöver ska lyckas, är det viktigt att accelerationskraften verkar precis i planet för den drabbade båggången. Men det kan vara svårt att genomföra kastet med tillräcklig fart och att samtidigt behålla huvudet vridet på rätt sätt.
3 Små lätta kristallpartiklar kan inte flyttas med gravitationsmanövrar
Så länge partiklarna har en tillräcklig tyngd kan de förflyttas ut ur båggången med gravitationsmanövrar, till exempel Epley´s manöver. Men om de lossnade partiklarna är små och lätta eller uppträder i molnformationer, är gravitationskraft en alldeles för svag kraft, för att orka knuffa partiklarna hela vägen runt och ut ur båggången. I dessa fall behövs starkare accelerationskrafter.
4 Lossnade kristallfragment med skrovlig yta kan klistra fast i varandra
Normala balanskristaller har en slät yta. Men åldrande balanskristaller kan spricka och falla i små bitar. De lossnade kristallfragmenten får då istället en yta som är skrovlig och vass. Det kan medföra att de fastnar i båggångens vägg eller i varandra. Även i dessa fall behövs en starkare knuffande kraft för att rensa den drabbade båggången.
5 Förträngningar i båggången
Förträngningar i båggångsväggarna utgör effektiva stoppklossar för att partiklarna ska kunna passera ut. I dessa fall kan man prova att tillföra vibrationsenergi eller att tillföra huvudskakningar innan manövern genomförs.
6 Saltkristaller smälter samman till hårda formationer
Lossnade kristaller brukar hos de flesta lösa upp sig själv i båggångens vätska. Då försvinner dom utan någon aktiv behandling. Men kristallerna kan också kristallisera, det vill säga smälta ihop och bilda hårda komplex med varann. Då bildas långa korvliknande formationer som delvis kan fylla delar av båggångens volym. Man misstänker att innerörats halt av calcium påverkar balansorganens saltkristallerna till att lösa upp sig eller att kristallisera med varandra.
7 Kristaller i fler än enda båggång
Vid tillstånd med lösa partiklar i mer än en enda båggång kan det vara svårt att diagnostisera tillståndet eftersom vissa diagnostiska ögonrörelser dominerar över andra. Inte förrän den första båggångsstörningen har behandlats, blir därmed nästa synlig. Vid multikanal kristallsjuka uppkommer så många olika ögonrörelser att det kräver en uppmärksam behandlare och en gyroskopisk behandlingsstol där de olika båggångsplanen kan diagnostiseras och behandlas en i taget.
8 Kristaller har fastnat på båggångens känselspröt
10% av all kristallsjuka beror på att de lossnade partiklarna från hinnsäcken har satt sig fast på känselsprötet i någon av balansorganets tre båggångar, så kallad Cupulo-lithiasis. Även detta tillstånd behöver ett annat management än de traditionella britsmanövrarna. I danska studier påvisades en utläkning av cupulo-lithiasis först efter upprepade behandlingar med TRV teknik, i medeltal behövde 3-4 behandlingar.
Repositions-stol för alla varianter av kristallsjuka
TRV stolen är en 650 kg tung gyroskopisk stålkonstruktion. Två roterbara armar håller en stol där din kropp och ditt huvud kan fixeras. Stolen har inbyggda motvikter som gör det enkelt att manövrera dig 360 grader i alla plan. Fjädrande stoppklossar av gummi (Shock-absorbers) är monterade motsvarande planen för balansorganens alla sex båggångar.
Under undersökning och behandling sitter du bekvämt fastspänd. Till skillnad från manöverbehandlingar på brits behöver du inte bidra med egna kropps- eller huvudrörelser. Om du har en stel nacke eller har allmänt svårt att röra dig, spelar inte in.
Du bär glasögon som filmar dina ögonrörelser. Genom att analysera dina ögonrörelser i olika lägespositioner kan alla varianter av kristallsjuka och alla varianter av lägesrelaterad yrsel diagnostiseras och behandlas.
Behandlingstiden i stolen är kortare än om behandlingarna hade utförts på en brits. TRV behandlingar som medför typiska ögonrörelser kvitterar även att kristallerna nått fram till hinnsäcken innebär att de varit omedelbart botande, kontroller av behandlingsresultatet behöver inte göras.
Utökad diagnostik
Med hjälp av stolen kan ditt huvud lutas till obegränsade positioner och särskilt i de olika båggångarna plan. Därmed kan de två balansorganens samtliga sex båggångar testas selektivt. Till skillnad från undersökningar på brits där du ska kunna hänga med huvudet bakåt kan dina båggångar provoceras i mycket djupare lägen. Därmed kan även små och fastkilade ansamlingar av partiklar avslöjas.
Manövrerandet av dig i stolen är enkelt och smidigt. Därmed kan snabbt en variant av kristallsjuka i taget diagnostiseras och re-positioneras. Det gör det mycket enklare att behandla tillstånd med lösa partiklar i flera båggångar. Multikanal-kristallsjuka kan oftast behandlas under en enda behandlingssession.
Riktade accelerationskrafter
Efter att båggången med lösa lossnade kristaller har diagnostiserats, kan ditt huvud roteras till den diagnostiserade båggångens plan. Manövrarna kan därefter genomföras i just detta plan. Det garanterar att den accelererande kraften verkligen träffar lösa partiklar bakifrån och knuffar dom åt rätt håll och ut ur båggången.
Tillförsel av extra rörelseenergi (TRV teknik)
TRV-stolens största fördel är möjligheten att tillföra extra rörelseenergi under repositions-manövrna (Shock Treatment). Under manövern kommer den symtomgivande båggången med dess lossnade båggångspartiklarna att accelereras upprepade gånger mot ett fjäderförsett stumt tvärstopp (Shock Absorber). Olika behandlingsprotokoll används beroende på hur svårflyttade de lösa partiklarna ter sig.