– många fördelar jämfört med undersökning och behandling på brits
2025 Christian Geisler leg läk spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH sjukdomar
Kristallsjuka är en helt och hållet mekanisk störning som drabbat ditt balansorgan. Störningen förekommer i många olika varianter beroende var kristallerna har ansamlats, kristallfragmentens storlek, tyngd och yta och om kristallklumpen har tendens att fastna mot väggen eller om den enkelt kan rullas ut ur den drabbade båggången.
Behandlingsprinciperna mot kristallsjuka är att flytta saltkristallerna till ett ställe i balansorganet där de kan lösa upp sig. Beroende av hur lätt- eller trög- förflyttade kristallerna är, behöver man använda en ökande mängd av riktad kraft för att lyckas med kristallförflyttningen ut ur båggången. Gravitationskrafterna vid Epleys manöver innebär en låg mängd rörelse-energi mot kristallsjuka. TRV accelerationskrafter representerar den idag starkaste kända rörelse-energin som kan användas mot kristallsjuka.
1 Tillförsel av ytterligare rörelseenergi
TRV teknik innebär att ytterligare rörelseenergi tillförs under en repositions-manöver. Denna extra rörelseenergi motsvarar 1G – 1,3G (Richard-Vitton). Under repostions-manövern kommer båggången med dess lossnade kristallfragment att accelereras upprepade gånger mot ett fjädrande stumt tvärstopp ”acceleration-deacceleration”. Varje acceleration mot tvärstopp kallas Shock. Det fysiska tvärstoppet kallas Shock absorber. Varje sådan tillförd extra rörelseenergi innebär en snärtande och knuffande kraft som träffar kristallfragmenten bakifrån och dessutom tangentiellt i båggångens plan.
2 Kristallernas rörelser kan följas i detalj
Att behandla både i gyroskopisk stol och med extra TRV krafter medför att kristallerna rör sig fortare än om behandlingen hade utförts på en brits. Det medför större sugkrafter i båggångsvätskan, större rörelser av båggångens känselspröt och därmed många fler och tydligare ögonrörelser. Även små ansamlingar av lossnade kristaller kan därför diagnostiseras, de hade inte synts under en undersökning på brits. Flera och tydligare diagnostiska ögonrörelser gör det också lätt att följa hur kristallerna faktiskt rör sig i båggångarna, det går därmed att följa deras väg mot båggångens utgång under en repostions-manöver. Särskilda ögonrörelser uppkommer dessutom när kristallerna åker ut ur båggången och in i hinnsäcken. När vi ser dessa ögonrörelser kan vi bekräfta att din kristallsjuka är färdigbehandlad för denna gång.
3 Enklare att särskilja typisk från otypisk lägesyrsel
Kristallsjuka som undersöks med TRV teknik efterlämnar alltså i regel typiska undersökningsfynd som bekräftar att det verkligen rör sig om kristallsjuka. Därmed är det mycket lättare att identifiera lägesrelaterad yrsel som inte beror på kristallsjuka. I dessa fall följer undersökningsfynden inte mönstret för typisk kristallsjuka. Dessa vanliga tillstånd kallas atypisk lägesyrsel. Diagnostik av atypisk lägesyrsel
4 Anpassade behandlingsprotokoll
Olika TRV-behandlingsprotokoll med ökande grad av extra rörelseenergi används beroende på hur svårflyttade kristallfragmenten ter sig. För enklare varianter av kristallsjuka räcker en enda repositions-manöver med tillägg av 5 + 5 + 2 shocker under manövern. För tillstånd där kristaller har fastnat på båggångens känselspröt används 7 x 12 shocker, alltså totalt över 80 shocker jämnt fördelade under en manövern. Kristalliserade hårda korvliknande klumpar som fyller ut en båggång ger kronisk kristallsjuka och kan behöva upprepade TRV accelerationer av tangentiellt våld för att först splittras i mindre fragment, först därefter kan de flyttas ut från båggången med vanliga repositions-manövrar.
Kristaller syns inte med röntgenteknik och det går inte att se lossnade kristallpartiklar utan att kirurgiskt öppna en båggång. Illustrationerna ovan bygger på föreställningar om svårbehandlad kristallsjuka.
När behövs TRV teknik mot kristallsjuka
- om din kristallsjuka kräver behandling med accelerationsmanövrar t e x Semonts manöver, men du är för ovig att utföra manövern på brits
- kristaller på grund av kristaller som fastnat på känselsprötet cupulolithiasis
- kristallsjuka på grund av små lätta kristallfragment. Små kristaller är för lätta för att kunna flyttas med manövrar på brits
- kristallfragment med kantiga vassa ytor som fastnar i varann
- kronisk kristallsjuka på grund av förträngningar och ruggigheter i båggångsväggen
- tillstånd med fastsittande gegga
- hårda kristalliserade korvliknande kristallansamlingar som fyller ut båggången
När kan du inte behandlas i TRV stol?
Vid alla tillstånd som medför ökad risk för blödning i hjärna och huvud. Vi använder inte TRV stolen vid :
- nyligen genomgången svår skallskada
- nyligen genomgången hjärnblödning
- nyligen genomgångna blödningar i näthinnan
- kända artärbråck (aneurysm) i hjärnan
- svår klaustrofobi ”cellskräck”
- svår hypertoni ”obehandlat mycket högt blodtryck”
- kroppsvikt över 120kg