Störningar i känselsprötet (cupula) som inte beror på kristallsjuka
2023 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar
Att lossnade kristaller skapar felimpulser i båggångarna genom sin tyngd, är lätt att förstå. Vid kristallsjuka på känselsprötet cupulo-lithiasis har lossnade kristaller från hinnsäcken satt sig fast på ett känselpröt (cupula) och tynger ned det. (Schuknecht 1969)
Mekanismerna kring att båggångarnas känselspröt (cupula) plötsligt kan bli tyngre eller lättare än den vätska (endolymfa) som omger dem, är idag inte lika kända. Tunga och lätta cupulastörningar är exempel på atypisk lägesyrsel.
Tung cupulastörning
En av balansorganens sex känselspröt kan plötsligt bli tyngre än den vätska som omger det. En huvudrörelse som avviker bara lite grann från känselsprötets neutralposition kommer att medföra att ett nedtyngt känselspröt hjälplöst faller omkull åt sidan. Det utlöser felimpulser. Eftersom känselsprötets information avviker från de övriga fem känselsprötens uppkommer sensorisk mis-match. Hjärnan förvirras av de osamstämmiga informationerna och det medför symtom som vid åksjuka.
Patienter med ett tungt känselspröt i den mellersta båggången mår oftast bäst i upprätt sittande med huvudet lätt framåtböjt 5-10 grader och i ryggläge med huvudet lutat 10 grader åt den sjuka sidan. I dessa kroppspositioner kan det nedtyngda känselsprötet balansera i upprätt läge och då sänds inga felsignaler till hjärnan.
Idag finns olika teorier om varför ett känselspröt plötsligt kan bli tyngre än vätskan som omger det. Troligen rör det sig om flera olika sjukdomstillstånd.
- Övergående förändringar av känselsprötets specifika vikt i förhållande till omgivande vätska (endolymfa)
- Kroniska förändringarna på grund av åldrande, känselsprötets vävnad skrumpnar
- Alkohol i blodet har olika diffusionshastighet till känselsprötets vävnad och till vätskan (endolymfan) som omger den. Det medför en förändrad specifik vikt och en relativ nedtyngning av känselsprötet sex till åtta timmar efter det man intagit alkohol. Tillståndet har påvisats i vetenskapliga experiment
Ett känselspröt tycks kunna förändra sin specifika vikt så att det blir både tyngre och lättare än den vätska som omger det. Alla sådana förändringar medför signalfel och att distinkta yrselsymtom uppkommer i samband med huvudrörelser som avviker från känselsprötets neutralposition. Beroende på felets storlek uppkommer yrsel, gångstörning och illamående.
Lätt cupulastörning
En av balansorganens sex känselspröt kan plötsligt bli lättare än den vätska som omger det. En huvudrörelse som avviker bara lite grann från känselsprötets neutralposition kommer att medföra att ett lätt känselspröt flyter upp mot ytan som en kork i vattenglas. Vid lätta cupula störningar är det uppenbart att tillståndet inte kan förklaras av lossnade kristaller.
Oavsett om känselsprötet är för tungt eller för lätt uppkommer ett signalfel i samband med alla huvudrörelser som avviker från det drabbade känselsprötets normalposition. Känselsprötets neutralposition är när det står rakt upp.
Till skillnad från varianter med lösa partiklar i båggången medför störningar i känselspröten att felsignalen är linjär och likadan oavsett om huvudrörelsen är liten eller yvig.
Vid längre skov med tung eller lätt störning i ett känselspröt kan symtomen minskas genom att hjärnan vänjer sig och lär sig kompensera för de linjära felimpulserna. Uppföljning kan ske med telemedicinsk övervakning under några veckor. Ibland instrueras du att utföra habituerings-manövrar som ska hjälpa din hjärna att vänja sig vid känselsprötets felaktiga impulser.
Alkoholintag utlöser lätta och tunga cupulastörningar
Tatjana Tomanovic leg läkare spec Hörsel- och balanssjukdomar. Medicine doktor
Alkoholintag kan i vetenskapliga experiment påvisa att balansorganens känselspröt blir tyngre än omgivande vätska. Tillståndet uppkommer sex till åtta timmar efter alkoholintag. Det föregås av en period där känselsprötet blir lättare än omgivande vätska.
På specialiserade yrselmottagningar ser man ofta patienter med känselspröt som har blivit lättare än den omgivande vätskan (endolymfa).
Lätta känselsprötsstörningar är mindre utforskade än de tunga känselsprötsstörningarna. Lätta känselsprötsstörningar tycks kunna framkallas en till två timmar efter alkoholintag och troligen kan de också framkallas av sjukdomen migrän.
Min avhandling från 2014 beskriver närmare mekanismer kring lätta känselsprötsstörningar mer info