Träningsprogram för ökad kompensation av skeva balansimpulser
2023 Christian Geisler leg läk spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH sjukdomar
Förberedelser
Markera en ståplats ungefär 1,5 m meter från en ledig väggyta. Använd tejpbitar och markera ett kryss framför Dig i ögonhöjd. Placera sedan fyra ytterligare kryss på vardera sidorna om det första. De yttre kryssen bör klistras upp så långt från centrumkrysset att det krävs en huvudrörelse om minst 45 grader för att näsan ska peka mot krysset. Mallen ger ungefärlig vägledning.
Övning 1
Fixera det vänstra krysset med blicken. Gör sedan ett snabbt kast med huvudet mot det högra krysset och fixera istället blicken mot det. Kasta sedan med huvudet så att näsan pekar mot ett annat kryss och flytta samtidigt synfokus mot det. Fortsätt med snabba huvudrörelser och blickfokuseringar mot olika kryss i både horisontell och vertikal ledd.
Övning 2
Håll huvudet stilla och flytta istället blicken fram och tillbaka mellan de olika kryssen i slumpmässig ordning. Gör så stora ögonrörelser som möjligt i både horisontell och vertikal ledd.
Övning 3
Fixera det mittersta krysset med blicken och behåll fokus. Gör sedan snabba yviga huvudrörelser i olika plan utan att släppa blicken från det mittersta krysset.
10 min x 3
Genomför övningarna under 10 minuter tre gånger per dag under en vecka. Öka successivt svårighetsgraden genom öka huvudrörelsernas hastighet eller genom att ta ett steg närmare väggen. Man kan bli illamående och trött men man kan inte skada balansorgan, hjärna eller balanssystem med träningen. Ju yvigare huvudrörelser och snabbare skiften mellan ögonfokuseringarna, ju mer effektiv blir träningen.
Generellt bör du försöka träna strax över tröskeln för obehag. Om du är väldigt försiktig och tränar långt under den tröskeln kommer hjärnan inte att lära sig något nytt alls. Om du tvärtom tar i så mycket att du blir väldigt illamående kommer hjärnan heller inte lära sig något eftersom den då blir för trött.
När ska kompensationsträning utföras?
Efter vestibularisneurit och andra skador i ett av balansorganen uppkommer skeva balansimpulser. Tillstånden medför en eftersläpningskänsla och svårigheter att fokusera blicken i samband med huvudrörelser åt skadesidan.
Dynamisk kompensations-träning konfronterar hjärnan med ett inflöde av väldigt skeva balansimpulser. Det ger hjärnan förutsättningar att förstå att ett signalfel har inträffat och att därför utveckla nya strategier för att jämna ut ”kompensera” för felimpulserna. I denna omprogramering av balanssystemet deltar olika nervsystem, b l a nervcentra i lillhjärnan och systemet för ögonrörelser.
Träningens mål är b l a att aktivera hjärnans reservsystem för blickstabilisering vid huvudrörelser. Träningen medför att kompensatoriska ögonrörelser uppkommer redan under huvudrörelser åt sjuka sidan istället för att uppkomma sent efter huvudrörelsen. Ju tidigare kompensatoriska ögonrörelser uppkommer vid huvudrörelser, ju mindre blir din upplevelse av eftersläpning och svårigheter att fokusera blicken.
Normalt sett följs du med ett återbesök 3-4 veckor efter nybesöket. Om du har tränat tillräckligt förväntas andelen tidiga ögonrörelser för de påverkade huvudrörelserna då vara 90-100%.
Den som väljer att hålla huvudet så stilla som möjligt efter en skada i ett balansorgan, riskerar en försenad utläkning. Om hjärnan inte ens förstått att en skada uppkommit, fördröjs förutsättningarna att börja bearbeta felsignalerna och att aktivera kompensatoriska ögonrörelser. Det går inte att vila sig frisk från skador i balansorganen.