Vestibularisneurit typ 2
2025 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar. Yrselcenter
Vestibularisneurit typ 2 innebär att enbart balansnervens nedre nervgren är skadad. Signalerna från balansorganets bakre båggång och från hinnsäcken sacculus blir då blockerade och når inte hjärnan. Ibland blockeras även hörselsnäckans signaler från högfrekventa hörselceller.
Denna variant ger i regel betydligt mindre besvär än vestibularisneurit typ 1 och balansstörningen klingar av snabbare. Många patienter har så ringa besvär, att de inte ens söker hjälp i sjukvården vid insjuknandet. Först efter en längre tids dagliga diffusa yrselsymtom börjar man söka hjälp. Vid insjuknandet medför tillståndet små spontana ögonrörelser som är vertikala och torsionella. Dessa ögonrörelser upptäcks oftast inte ens i allmän sjukvård. Och i de fall de upptäcks, kan de lätt misstolkas som stroke eller andra sjukdomar i det centrala nervsystemet.
Om man inte undersöks med tekniska hjälpmedel för att visualisera ögonrörelser under de första dygnen förblir vestibularisneurit typ 2 därför ofta odiagnostiserat. Vetenskapliga rapporter anger stor spridning i uppskattningen om hur vanligt vestibularisneurit typ 2 är. Mycket talar för att patienter med detta tillstånd sällan upptäcks i allmän sjukvård.
Diagnostik
För att kunna diagnostiseras krävs förutom undersökning av ögonrörelser med videonystagmoskopi VNS även undersökningen videoimpulstest VHIT med kartläggning av samtliga sex båggångar. Impulstest utan tekniska hjälpmedel ”HIT” kan i praktiken inte påvisa denna variant av vestibularisneurit. Även Vestibular evoked potentials VEMP kan bidra till diagnostiken men detta test har en ännu sämre tillgänglighet än VHIT i svenska sjukvård.
Ett genomsnittligt typiskt förlopp vid vestibularisneurit typ 2 är kortare och symtomen klingar snabbt av helt eller delvis jämfört med andra varianter. Dålig kompensation och sen utläkning är en orsak till daglig kronisk yrsel, orsaken är att dessa patienter inte har diagnostiserats eller fått tidig kompensationsträning.
Rehabilitering för typ 2
Träna hjärnans kompensation för de huvud- och ögonrörelser som påverkas av skadan. Effektivaste behandlingen är att träna huvudrörelser och synfixation
- i vertikal ledd med huvudet vridet 45 grader åt den skadade sidan
Sjukvårdspolitisk kommentar: Låg tillgång till 6 kanals-VHIT medför onödigt många svenska balans-invalider
Förutsättningarna för att diagnostisera vestibularisneurit är ett bra exempel på hur annorlunda den svenska yrselsjukvården ter sig jämfört med andra länder. VHIT är ett av de viktigaste diagnostiska undersökningarna inom balanssjukvården men till skillnad från andra EU länder är spridning väldigt låg i svensk sjukvård. I region Stockholm med 2,5 miljoner invånare finns f n totalt 7 st VHIT system, av dessa finns 2 st på Yrselcenters balanslaboratorium. Utebliven tidig diagnostik av vestibularisneurit är en vanlig anledning till mångårig kronisk balansinvaliditet. I vårt grannland Danmark med mindre än hälften av Sveriges befolkning finns fyra gånger flera VHIT system än i Sverige. mer info