En förlängd värdekedja för våra patienter
Att drabbas av yrselsjukdom är inte som att stuka foten. Yrsel är ur alla aspekter ett komplext symtom med fysiska, ofysiska, funktionella och betingade orsaker. Våra mest typiska patienter lider oftast av en blandning av alla dessa orsaker.
Yrsel.com vill erbjuda dig mera information efter ditt besök hos oss. Eller ge dig möjlighet att förbereda dig före besöket hos oss. Vi erbjuder dig att hålla vår hand lite till utöver det tidsbegränsade läkarbesöket. Det allra flesta patienter träffar oss bara under 30-40 minuter och vid ett enda tillfälle.
Vi hann oftast inte att ge dig all den information vi hade velat ge dig. Och vi tror inte heller att du hade varit mottaglig för så mycket information på en gång. Informationen på yrsel.com ska ge svar på de frågor som du inte hann ställa och erbjuda dig mycket mer av de erfarenheter som vi har samlat på oss under 25-30 år.
Oavsett vilken slags yrselsjukdom du har drabbats av, är vi övertygade om att det blir lättare att hantera yrseln om du kan förstå de bakomvarande orsakerna. Att få en känsla för sammanhangen ska därmed ge dig ökad en kontroll över yrseln.
Yrsel.com har de senaste åren haft 500 000 – 600 000 användare per år (Google analytics)
Historien om Yrsel.com
Idén att interagera virtuellt med våra patienter även när de inte vistades på våra mottagningar uppkom 1999 när vi arbetade tillsammans vid balansmottagningen Karolinska sjukhuset i Solna. Idag är det svårt att föreställa sig, men på den tiden var användningen av internet och att bygga webbplatser något nytt och väldigt modernt. Yrsel.com grundades år 2000 och webbplatsen drevs av läkarna Christian Geisler, Krister Brantberg, Johan Bergenius och Anders Lundin. Vår möjliggörare och tekniska coach var balansmottagningens ingenjör Magnus Vestin.
Sedan 2000 har webbplatsens texter och bilder ökat successivt. Nya teman och nya texter uppkommer regelbundet efter varje vetenskaplig kongress. Nya bilder uppkommer ständigt från föreläsningar som vi har hållit. Krister Brantberg och Johan Bergenius har hunnit bli pensionärer. 2022 omfattar vår webbok över 200 olika artiklar och hundratals bilder om yrsel.
2023 kompletterades vår information om yrselsjukdomar med en tryckt bok. (Geisler & Karlberg ”Det Snurrar! Bazar förlag).
Vi är författare på Yrsel.com
dr Christian Geisler Masterexamen sjukvårdsorganisation från Handelshögskolan Stockholm. Läkare och specialist i hörsel- och balansrubbningar och specialist i öron-näsa-hals sjukdomar. Jag arbetar sedan 25 år mot inriktningen yrsel- balans- och hörselrubbningar och har forskat om akuta yrseltillstånd och olika varianter av godartad lägesyrsel.
2003 lämnade jag Karolinska sjukhuset för att bygga upp en högspecialiserad balansmottagning vid Sabbatsbergs sjukhus. Sedan 2010 arbetar jag vid Yrselcenter Neurootologi Stockholm och koordinerar Yrselcenters mottagningar med de vårdförsäkringsbolag som är våra kunder. Mitt intresset för balansrubbningar och sjösjuka började på 90-talet under en period som skeppsläkare på världshaven.
dr Anders Lundin Läkare, yrselpsykiater och medicine doktor. Specialist i neurologi och psykiatri. Jag har mer än fyrtio års klinisk erfarenhet inom neurologi, neuro-rehabilitering och psykiatri. Jag har stor erfarenhet av hur psykologiska faktorer och stress samspelar med yrsel- och balansproblem och hur man framgångsrikt behandlar funktionell och fobisk yrsel. Sedan 2010 är jag verksam vid Yrselcenter Neuropsykiatri.
Jag har skrivit böcker om yrsel (Studentlitteratur 1999 och Läkartidningen förlag 2011) och flera artiklar om yrsel för Läkartidningen. Jag har arbetat med psykiska störningar i samband med kroppslig sjukdom, i synnerhet neurologiska sjukdomar. Jag har doktorerat på en avhandling om skallskador.
dr Krister Brantberg Läkare och professor vid Karolinska institutet. Specialist i Hörsel- och balansrubbningar och specialist i Öron-Näsa-Hals sjukdomar.
Jag har varit verksam som överläkare på Hörsel- och balansmottagningen Karolinska sjukhuset och tar numera inte längre emot patienter vid Yrselcenter Stockholm.
Jag har arbetat med öronrelaterade yrselsjukdomar sedan 1986 och är forskningsaktiv inom området öronrelaterade yrselsjukdomar.
dr Mikael Karlberg Läkare och docent. Specialist i öron-, näs- och hals sjukdomar.
Jag tjänstgör som överläkare vid ÖNH-kliniken, Skånes Universitetssjukhus Lund. Dessutom arbetar jag deltid vid Yrselcenter Skåne i Lund.
Sedan slutet av 80-talet har jag fokuserat på diagnostik och behandling av yrselsjukdomar. Jag disputerade 1995 på en avhandling om nackens betydelse för yrsel och balansrubbningar. 1999-2000 var jag ”fellow” hos professor Michael Halmagyi vid Royal Prince Alfred Hospital i Sydney, Australien. Sedan 2024 är jag ordförande i rådet för global yrselvetenskap, Barany society.
Jag har skrivit ett 70-tal artiklar i svenska och internationella tidskrifter och föreläser mycket om yrsel, både för sjukvårdspersonal och för allmänheten, bland annat via tv-programmet Fråga doktorn.
dr Johan Bergenius Läkare och docent vid Karolinska institutet. Specialist i Hörsel- och balansrubbningar och specialist i Öron-Näsa-Hals sjukdomar. Pensionerad från tjänst som överläkare vid balansmottagningen vid Hörselkliniken, Karolinska sjukhuset.
Jag har arbetat med yrsel och balansstörningar i över 30 års tid. Jag var med och grundade Svensk yrselförening Svensk Neuro Otologisk Förening SNOF som organiserar yrselintresserade i vårdgivare i Sverige och Norden. Jag grundade även Vestibularisassistent-föreningen, en förening för den personal som på svenska balanslaboratorier testar balanssinnets funktioner.
Så här såg Yrsel.com ut 2000-2014
.