Yrsel.com

  • Start
  • Om Yrsel
  • Patientfall
    • Vanliga balanssjukdomar
      • Kristallsjuka i bakre båggången
      • Kristallsjuka i mellersta båggången
      • Vestibularisneurit
      • De-kompensation
      • Menieres sjukdom
      • Migränrelaterad yrsel
      • Funktionell yrsel PPPY
      • Yrselångest
      • Multifaktoriell åldersyrsel
    • Några ovanliga balanssjukdomar
      • Takfönstersyndrom SCDS
      • Akustikusneurinom
      • Funktionsnedsättning i bägge balansorgan
  • Yrselforum
  • Boka Tid
  • Yrselcenter
  • Yrselcenter
  • Boka Tid

Yrselcenters informationsplats om yrsel- och balanssjukdomar

 

www.yrsel.comVälkommen!

till Yrselcenters webbok om yrsel- och balanssjukdomar. Här finns vetenskapligt uppdaterad information om de vanligaste yrselsjukdomarna och några yrselorsaker till.
Vår webbplats ska ge dig svar på de frågor du inte hann ställa under ditt mottagningsbesök eller under din videokonsultation.

Yrselcenter yrselklinik driver Yrsel.com för dig som behandlas av oss för att återfå kontroll över yrsel.

Vår webbplats vill sprida modern kunskap om yrsel- och balanssjukdomar och också vara ett stöd för dig som inte har tillgång till våra sjukvårdstjänster. Yrsel.com drivs utan vinstsyfte. Reklam för annat än Yrselcenters verksamheter förekommer inte.

dr Mikael Karlberg Yrselcenter Skåne
dr Anders Lundin Yrselcenter Neuropsykiatri
dr Christian Geisler Yrselcenter Stockholm

Kristallsjuka - olika varianter

Kristallsjuka – olika varianter

2019 ”Kristallsjuka” Godartad lägesyrsel är den allra vanligaste orsaken till yrsel hos vuxna människor. Balansorganets kristaller sitter normalt sett fast i en säck på balansorganets framsida. Kristallsjuka beror på att kristallerna lossnat och sjunkit ned i balansorganets bakre del där de bildar klumpar i systemet av gångar, i båggångarna. Vid huvudrörelser och lägesförändringar kommer kristallklumparna i rörelse, det leder till korta yrselattacker och generell ostadighet. Oftast insjuknar man tidigt på morgonen. Det förekommer flera varianter av kristallsjukan beroende i vilken båggång och hur nära gångens känselspröt kristallerna har hamnat. För de olika varianterna används grekisk nomenklatur: Lithiasis =stensjukdom i en canal =båggångskanal eller på cupula =båggångens känselspröt

Vestibularisneurit – kompensationsträning

Hos personer med olika starka balansorgan leder kompensation-träningen till att hjärnan får möjlighet att konfronteras med ett inflöde av väldigt skeva balansimpulser. Det ger hjärnan förutsättningar att förstå att ett signalfel har inträffat, man kan tala om att hjärnan får hjälp att ”väckas”. Därmed kan hjärnan börja utveckla effektiva strategier för kompensera för felimpulserna. I dessa strategier deltar olika delar av balanssystemets b l a nervcentra i hjärnans stam, ögonrörelse-systemet och även psykologiska funktioner. Markera en ståplats ungefär 1,5 m meter från en ledig vägg. Använd tejpbitar för att markera ett kryss framför Dig i ögonhöjd. Placera sedan ytterligare fyra kryss på alla sidor om det första. De yttre kryssen bör vara placerade så långt från centrumkrysset att det krävs minst en huvudrörelse om 45 grader för att näsan ska peka mot detta kryss. För en medellång person i ett standardrum med takhöjd 2,5m kan mallen intill användas. Övning 1. Fixera det vänstra krysset med blicken. Gör sedan ett snabbt kast med huvudet mot det högra krysset och fixera istället blicken mot det. Kasta sedan med huvudet så att näsan pekar mot ett annat kryss och flytta samtidigt synfokus mot det. Fortsätt med snabba huvudrörelser och blickfokuseringar mot olika kryss i både horisontell och vertikal ledd. Övning 2. Håll huvudet stilla och flytta enbart blicken fram och tillbaka mellan de olika kryssen i slumpmässig ordning. Gör så stora ögonrörelser som möjligt i både horisontell och vertikal ledd. Övning 3. Fixera det mittersta krysset med blicken och behåll fokus. Gör sedan snabba huvudrörelser i olika plan utan att släppa blicken från krysset. Träna i 10 minuter minst två eller tre gånger per dag under en vecka. Öka successivt svårighetsgraden genom öka huvudrörelsernas hastighet eller gå lite närmare väggen. Man kan bli illamående men man kan inte skada balansorgan eller balanssystemet med träningen. Tvärtom! Desto yvigare huvudrörelser, snabbare skiften mellan ögonfokuseringarna och desto mer illamående och obehag övningarna framkallar, ju mer effektiv blir träningen.

Semonts manoever right ear Dizzycenter Stockholm

Semonts manöver höger

Semonts manöver mot lösa partiklar i höger bakre båggång. Måns Magnusson leg läk spec ÖNH-sjukdomar Professor. Börja med att sätta Dig ned på en säng eller soffa. 1. Vrid huvudet 45 grader åt vänster. Håll sedan kvar huvudet vridet åt vänster under resten av behandlingen. 2. Lägg Dig ned på höger sida. Om det finns lösa ihopklumpade partiklar i höger bakre båggång, kommer denna position att ge upphov till yrsel i 5-10 s.

Epleys manöver höger

Epleys manöver diagnostiserar och behandlar lösa partiklar i höger bakre båggång. Vid återfall av Godartad lägesyrsel p g a lösa partiklar i höger bakre båggång. Yrselcenters instruktioner med bilder, huvudvinklar och video. Gör två manövrar med 15 min mellanrum. Om den andra manöver inte längre utlöser yrsel i position 1 är detta tecken på att behandlingen varit framgångsrik.

Förträngningar i båggången försvårar behandlingen av krisatllsjuka

Svårbehandlad Kristallsjuka

Kristallsjuka är oftast lätt att behandla. men ibland krånglar det och en omedelbar effekt uteblir trots att flera manövrar genomförts efter konstens alla regler. Kristallsjuka / Godartad lägesyrsel är den vanligaste orsaken till all yrsel. Trots världsomfattande forskning är fortfarande mycket okänt om kristallsjukans mekanismer. Trots att det saknas säkra vetenskapliga belägg för mekanismerna till svårbehandlad kristallsjuka presenteras här några teorier för att Du med svårbehandlad kristallsjuka ska kunna få en föreställning om vad som hänt i Ditt balansorgan. av Christian Geisler 2017

Semonts manöver vänster

Behandling av kristallsjuka i vänster bakre båggång. Måns Magnusson leg läk spec ÖNH-sjukdomar. Professor. Börja med att sätta Dig ned på en säng eller soffa. 1. Vrid huvudet 45 grader åt höger. Nu är vänster bakre båggång i samma plan som Du ska röra Dig i. Håll kvar huvudet vridet åt höger under resten av behandlingen. 2. Lägg Dig ned på vänster sida. Om det finns lösa ihopklumpade partiklar i vänster bakre båggång, kommer denna position att ge upphov till yrsel i 5-10 s.

Kristallsjuka behandling

Egenvård: Botande båggångsmanövrar

Identifiera vilket öra och vilken båggången som ger godartad lägesyrsel. Utför en eller några upprepade repositionsmanövrar tills karusellyrsel inte längre kan utlösas. Behandlingsprinciperna för kristallsjuka är att använda gravitation, acceleration och i vissa fall även vibration av skallen.

Virus på balansnerven typ 1 - balansnerven övre nerv är skadad

Typ 1 – skadad övre nervgren

Ett plötsligt bortfall av signalinflödet från det ena balansorganet ger dramatiska symtom. ”Virus på balansnerven” / Vestibularisneurit anses vara den nästvanligaste orsaken till all yrsel. Tillståndet är särskilt vanligt vår och höst och tros beror på ett förkylningsvirus eller en reaktivering av ett herpesvirus som man redan tidigare har infekterats av. Tillståndet kräver ofta sjukhusvård men återkommer sällan mer än en gång under en livstid.

Upprätthållande balanssystemet Yrselcenter

Viljemässig störning av balansautopiloter

Försök att styra balansen själv försämrar balansen 2021 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar Det är ett mirakel att vi överhuvudtaget kan stå, gå och utföra olika balansaktiviteter på det roterande jordklotet som vi befinner oss på. Våra kroppar utsätts ständigt för olika krafter. Gravitationen är en stark kraft som […]

Vestibularisneurit – Kompensationsträning

Hos personer med olika starka balansorgan leder kompensation-träningen till att hjärnan får möjlighet att konfronteras med ett inflöde av väldigt skeva balansimpulser. Det ger hjärnan förutsättningar att förstå att ett signalfel har inträffat, man kan tala om att hjärnan får hjälp att ”väckas”. Därmed kan hjärnan börja utveckla effektiva strategier för kompensera för felimpulserna. I dessa strategier deltar olika delar av balanssystemets b l a nervcentra i hjärnans stam, ögonrörelse-systemet och även psykologiska funktioner. Markera en ståplats ungefär 1,5 m meter från en ledig vägg. Använd tejpbitar för att markera ett kryss framför Dig i ögonhöjd. Placera sedan ytterligare fyra kryss på alla sidor om det första. De yttre kryssen bör vara placerade så långt från centrumkrysset att det krävs minst en huvudrörelse om 45 grader för att näsan ska peka mot detta kryss. För en medellång person i ett standardrum med takhöjd 2,5m kan mallen intill användas. Övning 1. Fixera det vänstra krysset med blicken. Gör sedan ett snabbt kast med huvudet mot det högra krysset och fixera istället blicken mot det. Kasta sedan med huvudet så att näsan pekar mot ett annat kryss och flytta samtidigt synfokus mot det. Fortsätt med snabba huvudrörelser och blickfokuseringar mot olika kryss i både horisontell och vertikal ledd. Övning 2. Håll huvudet stilla och flytta enbart blicken fram och tillbaka mellan de olika kryssen i slumpmässig ordning. Gör så stora ögonrörelser som möjligt i både horisontell och vertikal ledd. Övning 3. Fixera det mittersta krysset med blicken och behåll fokus. Gör sedan snabba huvudrörelser i olika plan utan att släppa blicken från krysset. Träna i 10 minuter minst två eller tre gånger per dag under en vecka. Öka successivt svårighetsgraden genom öka huvudrörelsernas hastighet eller gå lite närmare väggen. Man kan bli illamående men man kan inte skada balansorgan eller balanssystemet med träningen. Tvärtom! Desto yvigare huvudrörelser, snabbare skiften mellan ögonfokuseringarna och desto mer illamående och obehag övningarna framkallar, ju mer effektiv blir träningen.

Yrsel av skallskador

Skallskador

Att slå i skallen är en mycket vanlig skada. Man kan slå i skallen mer eller mindre hårt. I samband med kraftigare skallskador mister man medvetandet för en stund, man brukar då tala om hjärnskakning.
Oavsett vilken typ av skallskada man ådragit sig, är yrsel en vanligt symtom efteråt. Yrseln kan vara kortvarig och övergående, vara under en eller några veckor eller återkomma i skov under en längre period. I vissa fall påverkas patienter under lång tid och yrselsymtomen påverkar vardag och yrkesliv. Här listas flera orsaker till yrsel efter skallskador.

vestibularisneurit eller totalt ensidigt bortfall

Typ 3 Totalt bortfall

Ett plötsligt bortfall av signalinflödet från det ena balansorganet ger dramatiska symtom. ”Virus på balansnerven” / Vestibularisneurit anses vara den nästvanligaste orsaken till all yrsel. Tillståndet är särskilt vanligt vår och höst och tros beror på ett förkylningsvirus eller en reaktivering av ett herpesvirus som man redan tidigare har infekterats av. Tillståndet kräver ofta sjukhusvård men återkommer sällan mer än en gång under en livstid.

Migränrelaterad yrsel

   Yrsel som beror på migränsjukdom Vestibular migrän 2018 Krister Brantberg leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar Sammanfattning: Migrän är en vanlig sjukdom som ofta har huvudvärk som framträdande symtom. Mindre känt är att migrän även är en vanlig orsak till yrsel. Vanliga symtom är periodvis obalanskänsla och obehag vid huvudrörelser. Symtomen […]

Skyddad: Kristall-blockerade känselspröt 2

Det finns inget utdrag eftersom det här är ett skyddat inlägg.

Läkemedelsutlöst yrsel

Yrsel som beror på läkemedelsanvändning är vanligt. Eftersom symtomet yrsel är ospecifikt beskriver många läkemedel just yrsel som en vanlig biverkning. Yrseln kan också bero på att det läkemedel man använder har reagerat med ett annat läkemedel i läkemedelslistan s k interaktion. Läkemedelsutlöst yrsel är vanliga hos äldre som tar flera olika läkemedelhar långa medicinlistor. Ett utsättningstest innebär att man slutar helt med det läkemedel som man misstänker ger yrsel.

Epleys manöver vänster

Epleys manöver diagnostiserar och behandlar lösa partiklar i vänster bakre båggång. Vid återfall av Godartad lägesyrsel p g a lösa partiklar i vänster bakre båggång. Yrselcenters instruktioner med bilder, huvudvinklar och video. Gör två manövrar med 15 min mellanrum. Om den andra manöver inte längre utlöser yrsel i position 1 är detta tecken på att behandlingen varit framgångsrik. Gör i detta fall ändå en ytterligare manöver. Håll sedan huvudet upprätt ”som en lucia med brinnande ljus i håret” under resten av den dagen. Avgörande för framgång är att göra manövern i de korrekta vinklarna och i föreskriven hastighet. Om manövern i position 1 inte utlöser yrsel talar det för att ihopklumpade flyttbara partikelklumpar saknas i vänster bakre båggång. Och då finns ingen anledning att genomföra denna manöver.

Repositionersmanöver av lösa partiklar i vänster mellersta båggång

Barbeque manöver vänster

Re-positioner av lösa partiklar i mellersta båggången vänster balansorgan. Rulla från sjuka mot den friska sidan. Följ våra instruktioner, här finns också en videofilm. 2017 Christian Geisler Yrselcenter Stockholm

Kompensationsträning vid skeva balansimpulser

Hos personer med olika starka balansorgan leder kompensation-träningen till att hjärnan får möjlighet att konfronteras med ett inflöde av väldigt skeva balansimpulser. Det ger hjärnan förutsättningar att förstå att ett signalfel har inträffat, man kan tala om att hjärnan får hjälp att ”väckas”. Därmed kan hjärnan börja utveckla effektiva strategier för kompensera för felimpulserna. I dessa strategier deltar olika delar av balanssystemets b l a nervcentra i hjärnans stam, ögonrörelse-systemet och även psykologiska funktioner. Markera en ståplats ungefär 1,5 m meter från en ledig vägg. Använd tejpbitar för att markera ett kryss framför Dig i ögonhöjd. Placera sedan ytterligare fyra kryss på alla sidor om det första. De yttre kryssen bör vara placerade så långt från centrumkrysset att det krävs minst en huvudrörelse om 45 grader för att näsan ska peka mot detta kryss. För en medellång person i ett standardrum med takhöjd 2,5m kan mallen intill användas. Övning 1. Fixera det vänstra krysset med blicken. Gör sedan ett snabbt kast med huvudet mot det högra krysset och fixera istället blicken mot det. Kasta sedan med huvudet så att näsan pekar mot ett annat kryss och flytta samtidigt synfokus mot det. Fortsätt med snabba huvudrörelser och blickfokuseringar mot olika kryss i både horisontell och vertikal ledd. Övning 2. Håll huvudet stilla och flytta enbart blicken fram och tillbaka mellan de olika kryssen i slumpmässig ordning. Gör så stora ögonrörelser som möjligt i både horisontell och vertikal ledd. Övning 3. Fixera det mittersta krysset med blicken och behåll fokus. Gör sedan snabba huvudrörelser i olika plan utan att släppa blicken från krysset. Träna i 10 minuter minst två eller tre gånger per dag under en vecka. Öka successivt svårighetsgraden genom öka huvudrörelsernas hastighet eller gå lite närmare väggen. Man kan bli illamående men man kan inte skada balansorgan eller balanssystemet med träningen. Tvärtom! Desto yvigare huvudrörelser, snabbare skiften mellan ögonfokuseringarna och desto mer illamående och obehag övningarna framkallar, ju mer effektiv blir träningen.

Kristallsjuka båggångens känselspröt blockeras av kristaller

Kristall-blockerade känselspröt

Partikel-gegga som kilas fast nära båggångens känselspröt påverkar eller blockerar känselsprötets normala rörelser. Det leder till felaktiga informationssignaler från känselsprötet eller att signalflödet upphör helt.
Hjärnan får därmed ingen information om huvudrörelser från det drabbade båggångsplanet. Yrselsymtomen uppkommer sällan urplötsligt men motsvaras för övrigt av tillstånd med signalbortfall från ett balansorgan s k Vestibularisneurit. Vid Vestibularisneurit blockeras en av balansnervens nervgrenar så att signalerna från känselspröten inte når hjärnan.

Atypisk lägesyrsel

Atypisk lägesyrsel

När upprepade manövrar har genomförts men de lägesrelaterade symtomen kvarstår, kan detta vara tecken på att orsakerna inte är ett mekaniskt fel i örat.
Internationellt används begreppen Godartad lägesyrsel – Atypisk lägesyrsel – Elakartad lägesyrsel

Herpes Zoster i örat

Varizella-zoster viruset tillhör gruppen herpesvirus. De allra flesta smittas av detta virus redan som barn. Då får man vattkoppor. Sedan drar sig viruset tillbaka till någon av de nervrötter som finns både i huvudet och i ryggrad. Här stannar viruset sedan kvar i en vilande fas. I vuxen ålder kan viruset åter aktiveras. Man talar då om bältros eftersom virusinfektionen brukar begränsas till det hudområde, ”bältet” som tillhör den drabbade nervroten. En vanlig lokalisation är bältros på bålen. Man ser då ett rodnat utslag över ett begränsat hudområde på bålens ena sida. Vid bältros i örat drabbas området ytterörat, hörselgången och ibland även innerörat.

Förträngningar i båggången försvårar behandlingen av krisatllsjuka

Kristallsjuka – lättbehandlad & svårbehandlad

Kristallsjuka är oftast lätt att behandla. men ibland krånglar det och en omedelbar effekt uteblir trots att flera manövrar genomförts efter konstens alla regler. Kristallsjuka / Godartad lägesyrsel är den vanligaste orsaken till all yrsel. Trots världsomfattande forskning är fortfarande mycket okänt om kristallsjukans mekanismer. Trots att det saknas säkra vetenskapliga belägg för mekanismerna till svårbehandlad kristallsjuka presenteras här några teorier för att Du med svårbehandlad kristallsjuka ska kunna få en föreställning om vad som hänt i Ditt balansorgan. av Christian Geisler 2017

BBPV dynamics

Kristallsjuka – andra ovanliga varianter

Godartad lägesyrsel förkommer i flera olika varianter beroende på var i balansorganets båggångar störningen uppkommit. Elakartad lägesyrsel kallas även atypisk då den inte följer kriterierna för GLY. Atypisk elakartad lägesyrsel förekommer vid sjukdomar i det centrala nervsystemet t e x MS och migrän.

Perilymfatisk fistel

Yrselsymtom som beror på otäthet mellan den luftförande och den vätskefyllda delen av örat. Vid perilymfatisk fistel läcker innerörevätska ut från innerörat till mellanörat. Förändringar i lufttryck i mellanörat kan då påverka trycket i balansorganets vätska. Tryckförändringar kommer på så sätt att ge yrsel. Perilymfa =namn på en av vätskorna i innerörat Fistel =sjuklig gångförbindelse

Primär ortostatisk tremor

En mycket ovanlig nervsjukdom som leder till skakningar i benen men bara när man står helt stilla. Den uppkommer oftast efter 60 år fyllda och är vanligare hos kvinnor.
Det kan vara lätt att förväxla sjukdomen med funktionell fobisk yrsel som också kan ge uttalade balansbesvär i samband med att man ska stå helt stilla t e x stå i en kö.
Man skiljer på POT som bara ger skakningar i benen och tillståndet OT Plus som även ger andra neurologiska symtom.

Godartad anfallsyrsel hos barn

Godartad anfallsyrsel hos barn är troligen den vanligaste orsaken till episodvis yrsel hos barn. Sjukdomen debuterar oftast mellan 1 och 4 års ålder. Yrseln kommer plötsligt, är mycket intensiv och går sedan över på mindre än någon minut. Under anfallet är barnet ofta panikslaget p g a upplevelsen av att allting snurrar och försöker därför klamra sig fast till någon eller något.

Kristallsjuka förekomer i många olika varianter

Kristallsjuka – ovanliga varianter 3

Godartad lägesyrsel förkommer i flera olika varianter beroende på var i balansorganets båggångar störningen uppkommit. Elakartad lägesyrsel kallas även atypisk då den inte följer kriterierna för GLY. Atypisk elakartad lägesyrsel förekommer vid sjukdomar i det centrala nervsystemet t e x MS och migrän.

Dubbelsidig kristallsjuka

Lösa kristaller i båda balansorganen

Godartad lägesyrsel förkommer i flera olika varianter beroende på var i balansorganets båggångar störningen uppkommit. Elakartad lägesyrsel kallas även atypisk då den inte följer kriterierna för GLY. Atypisk elakartad lägesyrsel förekommer vid sjukdomar i det centrala nervsystemet t e x MS och migrän.

Nerv-Kärl konflikt

En pulserande kärlslynga från arteria anterior cerebellaris ligger så nära hörsel- och balansnerven att den ger  upphov till mekanisk retning mot nerven. Det leder till en återkommande elektrisk retning i nervvävnaden.

Vad är symtomen
Återkommande attacker av hörsel- och yrselsymtom. I typiska fall beskriver patienterna ett intensivt trummande ljud från det ena örat och en samtidig yrselkänsla med behov av ta stöd. Attackerna uppkommer oftast spontant d v s plötsligt och utan uppenbar anledning. Attackerna kan pågå under några sekunder eller minuter. I vissa fall finns ett lägesrelaterat inslag d v s den drabbade kan framkalla attackerna genom att hålla sitt huvud på ett särskilt sätt.

I typiska fall beskrivs det trummande ljudet som ljudet från en energisk kontorist som slår på en skrivmaskins tangenter s k typewriter tinnitus.

Transitorisk ischemisk attack TIA

Det är mycket ovanligt att TIA ger bara en känsla yrsel men inget av de ovanstående symtomen. En amerikansk undersökning av 1666 patienter som sökte för bara yrsel vid en akutmottagning och som utreddes mycket noggrant, visade att 0,7% hade tecken på TIA eller stroke. Yrsel utan andra samtidiga neurologiska symtom ska alltså ses som ett godartat symtom. Sjukvårdens utmaning är att diagnostisera de ytterst få fall när yrsel utan neurologiska symtom beror på TIA eller stroke.

Kristallsjuka dubbelsidig

Lösa kristaller i båda balansorganen

Godartad lägesyrsel förkommer i flera olika varianter beroende på var i balansorganets båggångar störningen uppkommit. Elakartad lägesyrsel kallas även atypisk då den inte följer kriterierna för GLY. Atypisk elakartad lägesyrsel förekommer vid sjukdomar i det centrala nervsystemet t e x MS och migrän.

Kristallsjuka - olika varianter

Kristallsjuka – olika varianter

2019 ”Kristallsjuka” Godartad lägesyrsel är den allra vanligaste orsaken till yrsel hos vuxna människor. Balansorganets kristaller sitter normalt sett fast i en säck på balansorganets framsida. Kristallsjuka beror på att kristallerna lossnat och sjunkit ned i balansorganets bakre del där de bildar klumpar i systemet av gångar, i båggångarna. Vid huvudrörelser och lägesförändringar kommer kristallklumparna i rörelse, det leder till korta yrselattacker och generell ostadighet. Oftast insjuknar man tidigt på morgonen. Det förekommer flera varianter av kristallsjukan beroende i vilken båggång och hur nära gångens känselspröt kristallerna har hamnat. För de olika varianterna används grekisk nomenklatur: Lithiasis =stensjukdom i en canal =båggångskanal eller på cupula =båggångens känselspröt

BBPV dynamics

Kristallsjuka – andra varianter

Godartad lägesyrsel förkommer i flera olika varianter beroende på var i balansorganets båggångar störningen uppkommit. Elakartad lägesyrsel kallas även atypisk då den inte följer kriterierna för GLY. Atypisk elakartad lägesyrsel förekommer vid sjukdomar i det centrala nervsystemet t e x MS och migrän.

Kristallsjuka vanliga varianter

Kristaller blockerar känselspröt

Total blockering kan förväxlas med VestibularisneuritI de fall partikel-geggan helt blockerar känselsprötets rörelser kommer också dess signalflöde att upphöra helt. Hjärnan får därmed ingen information om huvudrörelser i det drabbade båggångsplanet.

Akustikusneurinom_Yrselcenter

Akustikusneurinom / Vestibularisschwanom

Från nervens isoleringsvävnad kan i sällsynta fall godartade tumörer knutor bildas. I de flesta fall tillväxer knutan mycket långsamt, ofta under flera år utan att ge några symtom alls. I takt med att knutan börjar trycka på hörsel- och balansnerven uppstår symtomen oftast successivt: ensidig hörselnedsättning,- ensidigt öronsus och ostadighetsyrsel. För att kunna utesluta akustikusneurinom brukar man utredas antingen med ett särskilt hörselprov s k hjärnstamshörsel test ABR eller med en röntgenundersökning av hörselnerven.

Skyddad: Kristall-blockerade känselspröt 2

Det finns inget utdrag eftersom det här är ett skyddat inlägg.

Vad är yrsel

  • Vad är yrsel
  • Yrselorsaker
  • Yrselundersökning

Vanliga yrsel- och balanssjukdomar

  • Godartad lägesyrsel “Kristallsjuka”
    • Kristallsjuka – olika varianter
    • Kristallsjuka – diagnostik
    • Lösa kristaller i bakre båggången
    • Lösa kristaller i mellersta båggången
    • Gravitations behandling
    • Accelerations behandling
    • Behandlingsprinciper vid kristallsjuka
    • Egenvård: re-positionsmanövrar
      • Epleys manöver höger
      • Epleys manöver vänster
      • Semonts manöver höger
      • Semonts manöver vänster
      • Barbeque manöver höger
      • Barbeque manöver vänster
      • Gufonis manöver höger
      • Gufonis manöver vänster
      • När manövrarna inte ger effekt
    • Specialistvård: svårbehandlad kristallsjuka
    • Vibrations behandling
    • TRV behandling
    • Fastnade kristaller på känselspröt
    • Lösa kristaller i flera båggångar samtidigt
    • Lösa kristaller i båda balansorganen
    • Lösa kristaller i främre båggången
    • Små kristaller Mikro-kristallsjuka
  • Atypisk lägesyrsel
  • Vestibularisneurit
    • Typ 1 – skadad övre nervgren
    • Typ 2 – skadad nedre nervgren
    • Typ 3 – totalt signalbortfall
    • Vestibularisneurit – diagnostik
    • Vestibularisneurit – akut behandling
    • Vestibularisneurit – träning
    • Rehabilitering av skeva balansimpulser
    • Diagnostik utläkning & rehabilitering
  • Kompensation & Dekompensation
  • Yrselångest
    • Balans- och Ångestsystem påverkar varandra
  • Migränrelaterad yrsel
    • Migränrelaterad yrsel – diagnoskriterier
    • Migränrelaterad yrsel – behandling
  • Funktionell yrsel
    • Balans- och Ångestsystem påverkar varandra
    • Filterskada vid upplevda yrselanfall
    • Viljemässig störning av balansautopiloter
  • Menieres sjukdom
    • Menieres sjukdom – diagnoskriterier
    • Menieres sjukdom – behandlingar
  • Labyrintit
  • Läkemedelsutlöst yrsel
  • Blodtrycksrelaterad yrsel
    • Ortostatism -yrsel när man reser sig
    • Hjärtrelaterad yrsel
  • Skador i det centrala nervsystemet
  • Skallskador
  • Multifaktoriell yrsel
    • Multifaktoriell åldersyrsel
  • Synutlöst yrsel
  • Rörelsesjuka Åksjuka
    • Förebyggande åtgärder och läkemedel
    • Förstudie Behandling av åksjuka
  • MDD Dålig landstigning

Ovanliga yrsel- och balanssjukdomar

  • Lösa kristaller i främre båggången
  • Kristallsjuka – andra ovanliga varianter
  • Kristaller blockerar känselspröt
  • Tunga och lätta känselsprötsstörningar
  • Kristallsjuka – behandlingskomplikationer
  • Hinnsäcksskador
  • Takfönster SCDS
  • Herpes Zoster i örat
  • Godartad anfallsyrsel hos barn
  • Perilymfatisk fistel
  • Kolesteatom ”Hudcellsboll”
  • Akustikusneurinom
  • Alternobar yrsel
  • Nackutlöst yrsel
  • Neuropati i fötter och ben
  • Transitorisk ischemisk attack TIA
  • Nerv-Kärl konflikt
  • Utslagen funktion i båda balansorganen
  • Primär ortostatisk tremor
  • Sällsynta sjukdomar som drabbar Hjärna-Öra-Öga

Balanssystemet

  • Balanssinnet 6:e sinnet
  • Det upprätthållande balanssystemet
  • Balansorganet
  • Hjärnstammen
  • Reptilhjärnan
  • Så uppstår yrsel -informationskonflikt 1 och 2
  • Så uppstår yrsel -flera informationskonflikter

Ordbok

  • Ordbok

Vi är Yrsel.com

  • Vi är yrsel.com

I fokus

Yrselcenter illustrerande patientfall

Patientfall är en sammanställning av autentiska sjukhistorier. Berättelserna vill illustrera vanliga och några ovanliga yrselsjukdomar som förekommer på Yrselcenters mottagningar.

Yrselforum - inlägg om yrsel. Före Facebooks era samlade Gamla Yrselforum väldigt många inlägg om yrsel. Numera är plattformen tyvärr för gammal. Sedan 2018 är ett nytt klotterplank under uppbyggnad.

Positionstest3hoeger_Yrselcenter-360

Hur kan yrsel undersökas? Det finns många orsaker till yrsel. Hur kan yrsel undersökas på ett strukturerat sätt?

Lätt och svårbehandlad kristallsjuka

Godartad lägesyrsel kallas också Kristallsjuka. Det är den vanligaste orsaken till yrsel. Vår webbplats presenterar behandlingsmanövrar för de vanligaste varianterna. Om man först tagit reda på var de lösa partiklarna befinner sig, är kristallsjukan oftast Lättbehandlad kristallsjuka

Svårbehandlad och atypisk lägesyrsel kan kräva särskild diagnostisk uppmärksamhet eller särskilt anpassad behandling Svårbehandlad Kristallsjuka

Yrselcenter felsökningsmanual när kristallsjukan inte förbättrats trots att man utfört manövrar enligt konstens alla regler När manövrarna inte ger effekt.

Symtom som liknar Kristallsjuka kan ha helt andra orsaker Lägesrelaterade yrselattacker som inte är Kristallsjuka. 

kaloriskt prov Yrselcenter

Med särskild undersökningsteknik kan balanssystemets viktigaste delar undersökas i detalj. Kartläggning av impulserna i balansorganens delar, balansnerverna, ögonens rörelser, lillhjärna och hjärnstam.

Balanssystemets viktigaste nervimpulser är sammankopplade med ögonens rörelser och med kroppens hållningsmuskulatur. Genom att b l a analysera ögonens rörelser går det att förstå om nervbanornas impulser är normala eller rubbade. På Balanslaboratoriet görs neurofysiologiska undersökningar av balanssystemet. Undersökningsteknik på balanslaboratorium

 

Jollesegling3_Yrselcenter-360

Sjösjuka - Åksjuka - Rörelsesjuka är en typisk informationskonflikt för sensoriska impulser. Rörelsesjuka är en utmärkt modell för att närmare studera vad som händer i olika nervsystemet när man drabbas av en yrsel- och balanssjukdom.

 

Yrselcenter Stockholm

Yrselcenters verksamhet är att diagnostisera och inleda en behandling oavsett orsak inom en 40 minuters konsultation. Vi är läkare med specialistkompetens i Hörsel- och balansrubbningar, ÖNH-sjukdomar, Neurologi, Allmänmedicin och Psykiatri. Vi har lång erfarenhet, särskild kunskap, särskild teknisk utrustning och ett särskilt intresse för människor med yrsel.

Våra patienter har privat vårdförsäkring och kommer från alla delar av Sverige. Tidsbokningen sker via kontakt med Ditt försäkringsbolag. På lediga mottagningstider kan vi ta emot enstaka privatbetalande som inte funnit hjälp i offentlig sjukvård.

Yrsel hjälp på distans

Yrselcenter videokonsultation för yrsel- och balanssymtom som pågått senaste tre veckorna är tillgängliga oavsett om Du äger en privat vårdförsäkring eller inte.

Webbok om yrsel-
och balanssjukdomar.

Om yrsel.com

Textförfattare är Christian Geisler, Anders Lundin, Mikael Karlberg och Krister Brantberg

© Copyright Yrselcenter Yrselklinik

Länkar
Yrselcenter Yrselklinik Balanslaboratoriet.se