2019 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar
Partikel-gegga klämmer fast båggångens känselspröt Kristallmarmelad
Vid kristallsjuka förekommer lösa kristallpartiklar i många olika formationer. Partiklarna kommer ursprungligen från balansorganets hinnsäck och de består av kalciumkarbonat.
Saltkristallerna kan lösas upp i båggångsvätskan och de kan också kristalliseras och smälta samman med andra partiklar och bilda nya strukturer. Vilka faktorer som påverkar partiklarnas upplösnings- eller kristalliserings- egenskaper är idag inte känt.
Båggångspartiklar kan förekomma i lätta molnformationer, som lättrullade kulor och taggiga stenblock.
Partiklarna kan smälta samman till avlånga stavstrukturer som fyller gångens rörvolym, ansamlas i löst sammanhållna klumpar eller uppträda i form av en geggig massa. Den senare formationen har i vetenskapliga publikationer kallats jam. En svensk översättning kan vara Kristallmarmelad.
Partikel-gegga som kilas fast nära båggångens känselspröt påverkar eller blockerar känselsprötets normala rörelser. Det leder till felaktiga informationssignaler från känselsprötet eller att signalflödet upphör helt.
Hjärnan får därmed ingen information om huvudrörelser från det drabbade båggångsplanet. Yrselsymtomen uppkommer sällan urplötsligt men motsvaras för övrigt av tillstånd med signalbortfall från ett balansorgan s k Vestibularisneurit. Vid Vestibularisneurit blockeras en av balansnervens nervgrenar så att signalerna från känselspröten inte når hjärnan.
Symtom
Symtomen varierar mycket beroende på signalfelets storlek och den drabbades känslighet för förändringar i balanssystemet.
Symtomen kan vara vaga diffusa obehagskänslor i samband med huvudrörelser eller ett mer påtagligt yrseltillstånd med illamående, gångstörning och en tydlig känsla av eftersläpning och svårigheter att fokusera blicken vid huvudrörelser. En del patienter kan identifiera obehagen till särskilda huvudrörelser som motsvarar den drabbade båggångens plan.
Exempel: Kristallmarmelad känselsprötet vänster bakre båggång
Ett påverkat känselspröt i vänster bakre båggång kommer att framkalla en obehags- och eftersläpnigskänsla för huvudrörelser i detta båggångsplan.
Planet för vänster bakre båggång provoceras maximalt av huvudrörelser upp och ned samtidigt som huvudet hålls vridet 45 grader åt vänster.
Hur kan det diagnostiseras
Balansorganens känselspröt syns inte med röntgenundersökningar. Balanssystemets impulser kan inte utredas med blodprover eller EKG. Känselsprötens rörelser kan bara bedömas indirekt genom analys av de ögonrörelser som uppstår i samband med huvudrörelser i den undersökta båggångens plan.
VHIT är en undersökningsmetod som används globalt sedan över 10 år. Samtidigt som snabba huvudrörelser utförs i båggångarnas olika plan filmas ögonens rörelser med en höghastighetskamera. Undersökningen kan inom några minuter kartlägga reaktionerna från de sex båggångarnas känselspröt. Tekniken gör det möjligt att upptäcka om impulserna från känselspröten är normala eller inte.

VHIT påvisar total avsaknad av impulser från känselsprötet i vänster bakre båggång. Felet kan antingen bero på en mekanisk störning av känselsprötet eller bero på en skada i den nervgren som skulle ha lett impulsen till hjärnan.
Om kristall-gegga helt blockerar känselsprötets rörelser kan det vara svårt att särskilja tillståndet från en skada i balansnerven. VEMP är en undersökning som mäter balansnervernas funktion. För att kunna separera tillstånden kan Du därför ha fått genomgå bägge undersökningar.
Behandling
Med hjälp av särskilda accelerationsstolar kan mycket stora krafter framkallas för att slunga iväg kristallgegga från det drabbade känselsprötet. I Sverige används accelerationsstolar på ÖNH-klinikerna i Lund och i Linköping.
Vid canalit jam är prognosen oftast god och känselsprötet återfår sin förmåga att röra sig normalt igen. Yrselcenters patienter behandlas med vibration av båggångsområdet och får göra accelerationsmanövrar för befria det inklämda känselsprötet från den geggiga partikelmarmeladen.