Vanliga varianter av Godartad lägesyrsel Kristallsjuka
2020 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar Yrselcenter Stockholm
Kristallsjuka förekommer i många olika varianter beroende på de lossnade partiklarnas antal, storlek, formation, i vilken båggång och hur nära dess känselspröt de har hamnat.
Internationellt används grekiska begrepp för de två grundläggande varianterna. Man skiljer på lösa kristaller som rör sig i båggången och fastklibbade kristaller som fastnat på eller är nära gångens känselspröt.
Den mest diagnostiserade och därmed vanligaste varianten beror på att de lossade kristallerna med tyngdlagens hjälp ansamlats i den bakre båggången. Det är lätt att förstå att de kan ansamlas just här med tanke på att denna del av balansorganet är den lägst belägna när man ligger ned. Symtomen vid kristallsjuka börjar oftast efter det man legat ned en stund, t e x på natten, på morgonen eller efter en tupplur.
Den minst vanliga varianten är lösa kristaller i den främre båggången. Teoretiskt borde det vara omöjligt att få in lossnade partiklar där utan att först göra kullerbyttor och liknande huvudrörelser. Många mekanismer kring kristallsjuka är fortfarande outforskade.
På Yrselcenters mottagningar undersöks och behandlas alla kända varianter av godartad lägesyrsel och andra tillstånd som ger lägesrelaterade symtom. Behandlingarna anpassas till de många olika varianterna.
Kristallsjuka – en föränderlig sjukdom
Kristallsjuka är ett dynamiskt och föränderligt mekaniskt sjukdomstillstånd. Symtomen uppkommer av sug- och tryckkrafter mot båggångens känselspröt. Det mekaniska felets storlek beror på antalet lossnade partiklar, hur tunga de är, hur de snabbt de rör sig med tyngdlagen och på partiklarnas tendens att klibba samman med varann eller mot båggångens vägg.
Teoretiska beräkningar har föreslagit minst 62 lossnade partiklar för att framkalla typiska yrselattacker.
Mindre än 62 lösa partiklar medför enbart övergående diffus yrsel på mornarna. Vid molnformationer av lösa partiklar uppkommer heller inte distinkta yrselattacker. Molnformationer gynnas av många huvudrörelser och många med återkommande kristallsjuka kan bli besvärsfri efter lunch men återinsjukna efter en natt med huvudet i stillhet.
Hos 70% av de som drabbas av kristallsjuka löser de lossnade partiklarna upp sig helt och hållet i båggångens vätska och symtomen försvinner spontant inom några dagar. I andra fall kan partiklarnas kantiga ytor eller tendens att kristallisera med varann göra det svårare att snabbt flytta bort dom med repositionsmanövrar.
Många varianter av kristallsjuka förblir oupptäckta
Många varianter där mekaniska fel i båggångssystemet framkallar yrsel, upptäcks inte sjukvården.
Diagnostik av mekaniska störningar i båggångarna underlättas av
- En yrselkunnig vårdgivare
- Timing d v s att bli undersökt vid rätt tillfälle. Kristallsjuka upptäcks lättast på mornarna.
- Tekniska hjälpmedel som kan dokumentera ögonrörelser.
- Kunskap och vana för att analysera ögonrörelser