Kristallsjuka på grund av väldigt små lossnade partiklar -finns det?
2023 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar
Fler än 62 st lossnade medelstora partiklar
Teoretiska beräkningar har föreslagit att det krävs minst 62 stycken partiklar som är minst 10 mikrometer stora (House och Honrubia 2003) som rör sig i båggångens vätska, för att framkalla upplevelsen karusellyrsel vid kristallsjuka.
Bara hos personer med så många och så stora lossnade partiklar uppkommer signifikanta tryck- eller sugförändringen mot båggångens känselspröt. Bara patienter med minst 62 stycken medelstora balanskristaller kommer därför att utveckla typiska symtom för godartad lägesyrsel ”kristallsjuka”.
Färre än 62 partiklar små partiklar
Studier om olika varianter av kristallsjuka har pekat ut tillstånd med väldigt små och lätta partiklar. Patienter med denna variant av kristallsjuka har så få eller så lätta partiklar att de inte kommer att uppleva dramatiska karusellanfall i samband med huvudrörelser. Däremot misstänker man att mikrokristallsjuka skulle kunna medföra en daglig diffus ostadighetskänsla, svagt illamående och en ökad benägenhet för åksjuka och rörelsesjuka.
På vetenskapliga möten om kristallsjuka diskuteras om mikrokristallsjuka existerar och om det skulle vara ett vanligt tillstånd.
Förekomsten av kvarvarande mikrokristaller efter behandlade skov av kristallsjuka skulle kunna förklara de diffusa symtom som många patienter rapporterar efter lyckade re-positionsmanövrar. De dramatiska lägesrelaterade anfallen har visserligen upphört men ersatts av en daglig diffus ostadighet. Förklaring skulle vara att bara de stora tunga partiklarna flyttades ur båggången av re-positionsmanövern men att många små mikro-partiklar blev kvar i båggången. De små mikropartiklarna var alldeles för lätta för att kunna flyttas ut med traditionella gravitations- och accelerationsmanövrar.
Är mikro-kristallsjuka vanligt? Behöver det behandlas?
Det är fortfarande oklart om väldigt små partiklar i balansorganens båggångsvätska ska anses vara ett symtomfritt normaltillstånd eftersom det bara medför försumbara tryck- och sugeffekter mot båggångens känselspröt. Eller om tillstånd med mikro-kristallsjuka i själva verket kan representera en stor oupptäckt patientgrupp som skulle behöva behandlas med anpassade accelerationsmanövrar för att bli av med sina mikropartiklar.
Diagnostik
När mikrokristaller rör sig i den vätskefyllda båggången medför det väldigt svaga tryck- och sugeffekter mot båggångens känselspröt. Därför blir de diagnostiska ögonrörelserna betydligt svagare än vid vanlig kristallsjuka på grund av stora tunga partiklar.
Diagnostiska undersökningar måste därför utföras med en helt mörk mask och med infraröda videokameror som kan dokumentera även mycket små ögonrörelser. Utöver de ögonrörelser undersökaren kan bevittna på sina bildskärmar krävs en grafisk analys av ögonrörelserna med VNG och dessutom undersökarens skärpta uppmärksamhet. I många fall kan de vägledande ögonrörelserna bara framkallas en enda gång och under den allra första lägesprovokationen. I typiska fall medför mikromoln nära ett känselspröt en så kallad apogeotrop lägesnystagmus och med minst yrsel och minst ögonrörelser på den sidan för det sjuka balansorganet.
Patientfall TRV behandling och åksjuka (video SVT Fråga doktorn)