Orsaker till att behandlingsmanövrarna inte hjälper
2019 Christian Geisler leg läk spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH sjukdomar
Epleys och Semonts manövrar är vetenskapligt beprövade behandlingar för att rensa de bakre båggångarna från lösa partiklar. Barbeque rotation och Gufonis manöver fungerar bra mot partiklar i de mellersta båggångarna.
Om manövrarna utförs på rätt sätt och för rätt öra har internationella studier beskrivit en botande effekt i över 80 % av alla fall.
En del patienter söker till Yrselcenter med stor frustration över att manövrarna inte har hjälpt. Om man inte förbättras trots att manövrarna genomförts under flera dagar, kan någon av följande orsaker föreligga:
1 Manövern har utförs på fel sätt
Det är tyngdlagen som drar partiklarna runt i båggången vid Epleys manöver. Vid Semonts manöver är det accelerations-krafter som knuffar partiklarna åt rätt håll. Därför är det viktigt att manövern utförs i båggångens plan. De bakre båggångarna är vinklade ungefär 45 grader i förhållande till ett plan rakt genom huvudet. Därför är det viktigt att huvudet hålls i de rekommenderade vinklarna under manövrarna.
Partiklarna kan fastna i båggångens väggar under manövern om huvudets rörelser inte följer de rekommenderade vinklarna. Epleys manöver fungerar bäst om man kan hänga bakåt med huvudet i position 1 och 2 d v s att man hänger med huvudet över sängkanten eller över en hög kudde.
Om manövern utförs för snabbt så hinner partiklarna inte rinna ut ur båggången. En tysk studie påvisade att de effektivaste manövrarna var de som genomfördes med huvudet i stillhet under en minut i varje enskild position 1-3.
2 Partiklarna sitter fast
De lösa partiklarna kan ha fastnat i en förträngning i båggången. Eller så har de fastnat i varann eller på båggångens känselspröt. Trots att manövern genomförts korrekt och flera gånger kan partiklarna därför inte komma ut ur båggången.
3 Täta besvär p g a täta återinsjuknanden
Behandlingen lyckas visserligen varje gång men eftersom den sjuka hinnsäcken ständigt tappar ut nya partiklar i båggången så återinsjuknar man med nya skov av godartad lägesyrsel. Och morgonen efter en till synes lyckad behandling har man återfått lägesyrseln.
Täta återfall av kristallsjuka kan bero på en underliggande störning i örat. Takfönstersyndrom är en störning i ett balansorgan som visat sig ge upphov till täta och atypiska återfall av kristallsjuka.
4 Fel båggång har behandlats
Lägesyrseln beror på lösa partiklar i en annan båggång än den som behandlas. Om lösa partiklar finns i det högra örat men manövrarna utförs med inriktning vänster öra uteblir förstås effekten.
Vid återkommande skov av kristallsjuka är det oftast samma båggång och samma öra som spökar. Men ingen regel utan undantag. Vissa patienter kan utveckla olika typer av Godartad lägesyrsel. Boka ett återbesök om Du inte förbättras av egna manövrar inom några dygn.
Om de lösa partiklarna befinner sig i den mellersta båggången kommer inte Epleys- och Semonts manövrar att fungera. Och om lägesyrseln beror på störningar i någon av känselspröten kommer inte manövrarna för lösa partiklar att hjälpa.
5 Manövern har inte utförts när partiklarna är i ”klumpform”
Godartad lägesyrsel är en dynamisk sjukdom med varierande förlopp under dygnet. Oftast har man mest besvär under efternatten och på mornarna. Då har man haft huvudet stilla i flera timmar och de lösa partiklarna har hunnit sjunka ned och bildat en klump.
När de lösa partiklarna är ihopklumpade är besvären visserligen som störst men då är det också oftast effektivast att utföra repositionsmanövrar.
Eftersom mekaniska båggångsstörningar kan förändras mellan ”klump-form” och ” moln-form” kan timing vara en viktig faktor både för diagnostik och behandling.
6 Yrseln beror inte på Godartad lägesyrsel
Obehag och yrselkänsla i samband med huvudrörelser förekommer vid de flesta yrselsjukdomarna. Yrsel som ökar av huvudrörelser behöver alltså inte bero på kristallsjuka.
Boka ett återbesök när Du har mest besvär för klar diagnos. Eller be om en monitorering med Vertigocatcher på distans, en undersökning tidigt på morgonen kan oftast snabbt bekräfta eller utesluta kristallsjuka.