2025 Christian Geisler leg läkare spec. Hörsel- och Balansrubbningar spec. ÖNH- sjukdomar Yrselcenter
Yrsel och balansrubbningar kan upplevas på olika sätt och bero på olika orsaker, i typiska fall på flera orsaker. Inför konsultationen hos oss vill vi veta vilka symtom vi ska hjälpa dig med. Är det något av dessa:
1 Lägesrelaterad yrsel ?
- Yrselanfall som framkallas av lägesförändringar
- Yrselanfall som uppkommer nattetid och på morgonen när du rör dig i och ur sängen
- Yrselanfall som uppkommer av huvudrörelser på kudden
- Återkommande yrselanfall som triggas av särskilda huvudrörelser
- Yrselanfall där du tydligt försämras genom att ligga på den ena sidan
Yrselcenters mest typiska patient söker för lägesrelaterad yrsel. Vi använder en särskild stålkonstruktion (TRV stol) för att luta din kropp och ditt huvud till olika positioner. Samtidigt undersöks dina ögonrörelser (VNS). Dataprogram som hjälper till att tolka hur ögonen rör sig (VNG och VHIT).
Genom att provocera dig i olika lägespositioner och samtidigt dokumentera dina ögonrörelser kan vi förstå hur ditt balanssinne påverkas av gravitationskrafter. Därmed kan vi påvisa förekomsten av godartad lägesyrsel “kristallsjuka” och andra varianter av lägesrelaterad yrsel. Lägesrelaterad yrsel som inte beror på kristallsjuka uppkommer oftast på grund av störningar i det centrala balanssinnet och kan också utlösas av alkoholbruk. I dessa fall utreds alltid även de delarna av hjärnan som hanterar balansimpulser under ditt första besök (VNG). Då undersöks funktionerna i hjärnans stam, lillhjärnan, balansnerverna och systemet för ögonmotorik.
2 Första insjuknandet med plötslig yrsel ?
Balanslaboratoriet Stockholm är en akutmottagning som snabbt kan identifiera alla balanssinnets sjukdomar och särskilja godartade yrselorsaker från de som är elakartade eller livshotande. Vi vill helst undersöka dig när du är påverkad av yrsel, då är det allra lättast att diagnostisera vad du lider av. Din vårdplanering kan oftast boka till en snabb undersökning på Yrselcenters mottagningar, oftast får du en tid samma dag eller inom 48 timmar.
- Akut yrsel och balansstörning som uppkommit för första gången
- Plötslig yrsel och balansstörning där undersökning på akutmottagning i offentlig vård inte lett fram till diagnos eller behandling
Akut vestibulärt syndrom AVS beskriver ett ihållande tillstånd av dramatisk yrsel och balansrubbning som börjat plötsligt och där du inte kan gå eller sitta själv. AVS beror i 90% på Vestibularisneurit och i 10% på stroke i lillhjärna eller hjärnstam.
Vid följande symtom ska du inte använda Yrselcenters tjänster utan ringa 112, ringa efter ambulans eller snabbt ta dig till en akutmottagning – för att inte riskera en fördröjd behandling av en allvarlig sjukdom:
Plötslig yrsel
- + kraftig smärta i huvudet, nacken eller i bröstet
- + plötsliga svårigheter att stå och sitta själv
- + förlamning eller känselbortfall i armar, i ben eller i ansiktet
- +svårigheter att tala eller att svälja
- + plötslig ensidig dövhet
- + medvetslöshet
3 Återkommande skov eller anfall med yrsel ”Episodisk yrsel” ?
- Episodiska yrsel- och balanssymtom som återkommer i välavgränsade anfall under sekunder, minuter, timmar eller dygn. Mellan anfallen är du besvärsfri under längre tid
- Återkommande tidsbegränsade anfall med yrsel och balansstörning med eller utan samtidiga hörselsymtom
- Återkommande anfall med yrsel och balansstörning som varar minuter – timmar eller dygn
Sammanställ information om omständigheterna för varje yrselanfall. Vilken tid på dygnet och hur har anfallen börjat? Blir du illamående? Spelar huvud- eller ögonrörelser in? Är det någon sida (höger eller vänster) som tydligt utlöser eller försämrar besvären? Hur mycket påverkas din balansfunktion? Hur snabbt går de allra värsta symtomen över? Är det någon kroppsposition som förbättrar eller tydligt försämrar dina symtom? Har du provat egenmanövrar mot kristallsjuka, i så fall vilka och kunde du utlösa yrsel av att genomföra manövern? Kunde en eller två manövrar lindra eller bota din yrsel? Upplevde du symtom från ditt nerv- eller hörselsystem samtidigt med yrseln? Om du undersöktes på en akutmottagning, kunde man dokumentera ögonrörelser eller andra diagnostiska fynd?
4 Daglig yrsel sedan lång tid ”Kronisk yrsel” ?
- en daglig upplevelse av ostadighet, dålig balans och behov av att ta stöd
- obehag vid huvud- eller ögonrörelser
- svårigheter att fokusera blicken
- gungande känsla, desorientering, svårigheter att avgöra avståndet till omgivningen
- symtomen har pågått under flera månader eller år
- utredning och behandling i allmän sjukvård har inte lett till diagnos eller fungerande behandling
Vad är speciellt med yrsel sedan lång tid? Det är ett komplext tillstånd som oftast har flera olika orsaker. Vår utredning kräver därför en omfattande informationsinhämtning om hur dina besvär började (yrselorsak -1) och hur de har utvecklats över tid (oftast andra orsaker, yrselorsak -2) och (yrselorsak -3). En del av dina symtom kan bero på fysiska fel i balanssinnet eller kan ha uppkommit på grund av andra fysiska fel. Andra symtom kan ha funktionella eller betingade orsaker. Dina dagliga besvär kan påverkas av psykologiska och psykiska faktorer.
Bara genom närmare information om dina upplevelser och noggrann undersökning av funktionerna i balansorganen och ditt centrala nervsystem, går det att identifiera och hålla isär de olika orsakerna. Först när vi förstått orsakerna till dina besvär, går det att erbjuda dig en effektiv behandling. Om du bara ger oss informationen att du lider av yrsel eller känner dig yr, ger det tyvärr inga ledtrådar kring vad som behöver undersökas närmare eller vilken behandling som skulle kunna förbättra dig.
Diagnostik av daglig yrsel sedan lång tid är tids- och resurskrävande. Våra konsultationer är begränsade till 40 minuter. För att kunna klara av informationsinsamlingen och utföra ett urval av undersökningar inom denna tid, vill vi att du förbereder informationen om dina symtom redan före konsultationen. Du behöver kunna beskriva dina upplevelser på ett sådan sätt att vi kan föreställa oss dem. Om du har haft anfall med intensiva symtom behöver de beskrivas i detalj. Särskilt viktigt är att beskriva vilken tid på dygnet du har insjuknat, hur länge anfallen varade och omständigheter före anfallen. Vad menar du med “yrsel”? Menar du: -balansstörning? -karusellkänsla? illamående? -tryckkänsla i huvudet? -svårigheter att fokusera blicken? -obehag vid huvud- eller ögonrörelser? -ångest? -panikkänslor? -en känsla att falla? Sammanställ en detaljerad beskrivning av dina symtom, när och hur de började och hur de har utvecklats sedan dess. Delge oss kort vilka utredningar du redan har genomgått. Använd gärna vårt hjälpmedel Beskriv din yrsel.